Съдия намали наполовина присъдата на мъж, блудствал с 8-годишно момиченце, след като го упоил

DenNews.bg
13.10.2016
размер на текста:

 Апелативна прокуратура - Велико Търново протестира решение на Великотърновския апелативен съд, с което е изменена присъдата на 49-годишен мъж, като е намален размера на наложеното наказание „лишаване от свобода“ от 16 на 8 години, за извършено престъпление - блудство с 8-годишно момиченце /негова племенница/. В останалата й част присъдата на Окръжен съд - Ловеч е потвърдена.

Прокуратурата счита, че намаляването на размера на наложеното наказание е явно несправедливо и несъответстващо на степента на обществена опасност на деянието и на дееца, която е изключително завишена, тъй като касае половата неприкосновеност на все още неизградена и изграждаща се личност. Подсъдимият Васил В. е многократно осъждан - 13 пъти. Престъпното деяние е извършено умишлено и планирано, подбран е моментът и мястото на осъществяването му – когато няма други възрастни, като жертвата е опита с ракия от извършителя. Налице са и доказателства за възникнали негативни емоции и страхови състояния у пострадалото дете след деянието, за които съществува риск да бъдат „отключени“ в един по-късен етап от живота на жертвата. Поради това прокуратурата счита, че наказанието следва да бъде наложено при превес на отегчаващите отговорността обстоятелства, като Ловешкият окръжен съд правилно е определил 16 години лишаване от свобода.

В протестът, изпратен до Върховен касационен съд се моли, решението на Великотърновския апелативен съд да бъде отменено и делото да бъде върнато за ново разглеждане на въззивната инстанция за увеличаване на наказанието на Васил В.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети