Шефът на Подкрепа-Дупница слиза при миньорите

DenNews.bg
13.10.2016
размер на текста:

Шефът на КТ Подкрепа-Дупница Йорданка Германова ще слезе при протестиращите миньори от рудник „Бабино” след малко. Целта й е не да повлияе на решението на миньорите, а да се изясни какви са следващите действия на протестиращите.
„Разбира се, аз твърдо стоя зад хората, те са моят приоритет и каквото е тяхното решение, това ще бъде преговаряно от нас. Към момента не желая да коментирам изказването, че срещу протестиращите ще бъдат заведени съдебни дела. Моята цел е да опазим живота и здравето на хората и да постигнем споразумение и гаранции за изплащане на парите”, обясни за DenNews.bg Германова.
Както писахме, тази сутрин ръководството на мините заяви категорично, че заплатите на протестиращите няма да бъдат изплатени докато те не излязат на повърхността и подпишат споразумение за прекратяване на стачката. От ръководството дори заплашиха, че ще заведат съдебни дела за нанасяне на вреди на предприятието срещу останалите в рудника вече трето денонощие мъже.

 

„Ще обясня на хората, че искането за изплащане на всички ваучери наведнъж е нереалистично – касае се за сума от порядъка на 5 млн. лв. Реалистичното е да настояваме да се подпише споразумение за авансово плащане и гаранции за схема за поетапно изплащане на дължимите суми”, посочи още шефът на КТ Подкрепа-Дупница.
Тя потвърди, че заплатите за месец август на работниците и служителите във Въгледобив са преведени днес, но не и на протестиращите от рудник Бабино.
„Истината е, че ситуацията е изключително сложна. Най-притеснителното е, че при тези условия под земята има голям риск за здравето на хората. Те са настроени борбено, решени са, но условията са тежки. Дълбочината е голяма, а най-опасното е съчетанието на високата влага с високите температури. Постоянно слизаме при протестиращите, редуваме се с колегите от КНСБ. Хората са подсигурени с вода, храна и лекарства. Първоначално храната беше осигурена от Подкрепа и КНСБ, но от вчера задължението бе поето от работодателя. Не спираме да водим разговори в опит да намерим най-бързото и вярно решение”, каза още Германова.
Преговорите днес са решителни за етапа на протеста и за съдбата на протестиращите. Все повече мъже не се чувстват добре и само за последните часове от рудника заради влошено здравословно състояние са извадени петима.
Те обясниха, че вчера е получено обаждане, че трябва да излязат, след което вентилацията е била спряна. След 10-15 минути, след като не е последвало прекратяване на стачката, достъпа на въздух е бил възобновен.
Още снощи представители на синдикатите и ръководството на Въгледобив подписаха споразумение, с което се изпълняваха почти всички искания на протеста. Миньорите обаче не прекратиха стачката и така последва закана от страна на ръководството за дела и неизплащане на заплати. А заканата всъщност вече е изпълнена на 50% - хората под земята не са получили заплатите си.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети