Заплашиха със съдебни дела протестиращите под земята миньори

DenNews.bg
13.10.2016
размер на текста:

Протестиращите под земята миньори от рудник „Бабино” ще бъдат съдени за нанасяне на имуществени вреди на Въгледобив, това обявиха от ръководството на мината. Те не дадоха срок за завеждане на делата, но са категорични, че това ще се случи, ако хората не излязат на повърхността.
Още един удар по протестиращите – днес от мината ще бъдат изплатени заплатите за месец август и допълнителното материално на всички работници и служители без тези в рудник „Бабино”. Ултиматумът е ясен. За да получат парите си тези, които извоюваха заплатите на над 1900 миньори и служители във Въгледобив, трябва да излязат и да подпишат споразумение за прекратяване на стачните действия. Това решение, взето от управата на Въгледобив снощи, бе съобщено тази сутрин от управителя Красимир Чаврагански.
По думите на управителя това решение е било съобщено на мъжете под земята още снощи, като част от тях били съгласни да излязат от рудника, а други се колебаели.
Миньорите на повърхността, които подкрепят колегите си под земята от импровизиран лагер, са категорични, че за да бъде прекратена стачката трябва да бъдат изплатени заплатите и в рудник Бабино иначе хората няма да имат гаранция, че ще получат парите си.
Трети ден около 120 миньори продължават да са под земята – на 500 метра дълбочина при 40 градуса.

Трима души са били изведени от рудника снощи, защото им е прилошало, а още двама са изведени тази сутрин. Силите на миньорите се изчерпват, снощи те са останали и без вентилация за около 15 минути. Не е ясно на какво се дължи прекъсването на подаването на въздух.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети