Държавата няма как да помогне за заплатите на протестиращите миньори в Бобов дол

DenNews.bg
12.10.2016
размер на текста:

Министър Зорница Русинова

Държавата няма как да помогне на протестиращите в Бобов дол миньори за изплащане на заплатите им. Това обясни социалният министър Зорница Русинова, изтъквайки обаче, че има готовност за насочването им към нови работни места, ако се стигне до съкращения.
Както по-рано писахме, от „Въгледобив” Бобов дол днес са изпратили писмо до Министерство на енергетиката с което оттеглят уведомлението за закриване на рудник „Бабино”, което от своя страна спира процедурата по съкращението на 650 миньори.


Съдбата на рудник "Бабино" остава неясна.

 

Така министърът на енергетиката Темнужка Петкова коментира ситуацията.
Петкова напомни, че концесията за добив на въглища в Бобов дол за срок от 35 години е била предоставена през 2007 г. и отбеляза, че министерството е длъжно да следи за изпълнението на работната програма, на концесионния договор, като последната проверка в рудника е от април 2016 г.
Социалният министър Зорница Русинова допълни по случая, че вчера в Агенцията по заетостта е било депозирано уведомление за масово уволнение на 650 човека. От тях 150 са пенсионери, а за останалите има възможност да им бъде намерена работа, като има 150 обявени работни места в Бюрото по труда в Дупница, които отговарят на квалификацията на служителите, които ще бъдат освободени.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети