Рилската железница остава в Дупница до края на седмицата

DenNews.bg
12.10.2016
размер на текста:

Последният машинист на Рилската железница Христо Йорданов (вляво) подари плакет на Методи Панайотов (вдясно). Снимки: DenNews.bg

До края на тази седмица дупничани могат да видят изложбата „100 г. от основаването на Рилската железница”, която бе открита в Джамията вчера следобед.
Изложбата съдържа снимки, документи и предмети, събрани от собственика на частния музей „Иван Балабанов” в Бараково Методи Панайотов.
Да чуят интересни факти за железницата в галерията бяха кметът на Дупница Методи Чимев, бившият вътрешен министър Веселин Вучков, който е родом от кочериновското село Стоб, бившият председател на ОбС-Дупница Орлин Тодоров. Дългогодишни служители на БДЖ, както и последният машинист на Рилската железница Христо Йорданов също бяха сред гостите на събитието.
„Искам официално да се извиня на депото в Дупница, че им отнехме локомотива от Рилската железница, но все пак той принадлежи на нас, хората от Бараково и Рилското корито”, каза Методи Панайотов. Както сме писали, от две години локомотивът е паркиран на улицата пред музея на Методи й брат му Иван в Бараково.

Сред гостите бяха кметът Чимев и бившият вътрешен министър Веселин Вучков. 


Панайотов благодари на Явор Тодоров, че му е помогнал с подготовката на изложбата, както и на свои студенти от Националната художествена академия, помогнали в последния момент за подредбата на експонатите.
Панайотов няколко пъти изтъкна, че построяването на Рилската железница е геройство, извършено от българската армия през Първата световна война. Само за 20 дни войници полагат на ръка 12,5 км релси, производство на германската компания „Тисен”, а за закупуването им е сключен договор с германското правителство. Целта на теснолинейката е по-бързото транспортиране на дървения материал, добиван от собствениците на фабриката в Бараково Балабанови, от гората на Рилския манастир до гара Кочериново.
Изграденото през 1916 г. трасе е от гара Кочериново до Рила. Предприемачите Балабанови продължават трасето от Рила до Рилския манастир през 1919 г., а година по-късно линията е открита в цялата си дължина – 40 км.
Рилската железница продължава да работи до 60-те години на миналия век.


ВИЖТЕ СНИМКИ В РУБРИКАТА НИ ДЕНЯТ В СНИМКИ

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети