БАН чества 147 години от създаването си

DenNews.bg
12.10.2016
размер на текста:

 Учените от Българската академия на науките ще отбележат днес 147 години от учредяването на Академията с тържествено събрание от 11.00 часа в Големия салон на БАН.
Тържеството ще открие председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, а заместник-председателят акад. Дамян Дамянов ще изнесе доклад за годишнината. Акад. Евгени Головински ще произнесе академично слово на тема "Научната популяризация като елемент от просветителската дейност на БАН". Ще бъдат връчени и грамоти за отлично представяне в конкурси на ученици от Ученическия институт на БАН.

Във фоайето на сградата на БАН ще се експонирана фотоизложба "Моменти от живота на Академията (2012-2016)", която ще бъде открита в 12.00 часа.

С вход свободен през целия ден ще работят днес научните институции при БАН - Археологическият музей, Етнографският музей, Националният антропологичен музей, Националният природонаучен музей и Ботаническата градина в София. Отворена за посетители ще е и Националната астрономическа обсерватория "Рожен" в Смолян.

На 12 октомври 1869 г. в румънския град Браила се учредява Българското книжовно дружество /БКД/. По примера на европейските народи, които имат свои академии и научни дружества, прогресивната и демократичната българска емиграция от Русия, Украйна, Влашко, Молдова, Сърбия, Австро-Унгария, Цариград и други български колонии създава БКД. Това събитие в националната ни история е уникално, защото Дружеството в емиграция се учредява, когато България се намира все още в пределите на Османската империя. В него участват водачите на българското революционно национално-освободително движение - Христо Ботев, Любен Каравелов, Васил Левски, книжовници и други просветени българи.

Пръв председател на БКД е университетският учен-историк Марин Дринов. След Освобождението на България /1878 г./ БКД пренася дейността си в София и се налага като авторитетен научен център с богата обществено-културна и политическа дейност. През 1888 г. членове на БКД полагат основите на първото българско висше училище - Софийския университет. За първи ректор е избран редовният член на БКД проф. Александър Теодоров-Балан.

През 1911 г. БКД се преименува в Българска академия на науките и приема първия си закон. През 1928 г. е завършена централната сграда на БАН, построена на дарената от Столичната община земя.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети