200 лева глоба, ако се облагодетелствате от карти на инвалиди при паркиране в Дупница

200 лева глоба, ако се облагодетелствате от карти на инвалиди при паркиране в Дупница

DenNews.bg
11.10.2016
размер на текста:

 Ползвателите на карти за инвалиди, които са издадени от Община Дупница, ще могат да ги ползват за безплатен престой не само в града и страната, но и на територията на всички страни от Европейския съюз. Това предвижда проект-наредбата, която трябва да бъде разгледана и приета на сесия на ОбС-Дупница.
В наредбата обаче са залегнали и някои много важни моменти, които трябва да намалят до минимум злонамереното ползване на такива карти. Не са един и два случаите, в които автомобили се паркират на местата за инвалиди в "синя зона" от водачи, които нямат издадени такива карти, а ползват на свои близки или роднини, за да не плащат. "Това е една порочна практика, която трябва да бъде прекратена. Най-ощетени са именно хората в неравностойно положение. Затова се предвиждат и сериозни санкции, за тези, които злоупотребяват. Картата ще бъде автоматично отнемана за срок от 1 година и финансова глоба в размер на 200 лева", коментира кметът на града инж.Методи Чимев.
Автомобил може да ползва безплатно паркиране в обозначените места само, ако се управлява лично от притежателя на картата или, ако не може да управлява, но е в автомобила с придружител. Наредбата предвижда с проверките вече да бъдат ангажирани, както служителите на МВР, така и контролните органи към Община Дупница. Безплатният престой пък се регулира до 3 часа.
Запазва се начинът на подаване на документи за издаването на такава безплатна карта, чийто срок е в зависимост от решението на ТЕЛК, НЕЛК или ДЕЛК. От въвеждането на регистъра за издаване на такива карти до сега, са издадени 2198 на лица с намалена работоспособност над 50%.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети