До 23 октомври подаваме заявления за гласуване на друг адрес

DenNews.bg
11.10.2016
размер на текста:

23 октомври е крайният срок за подаване на заявления за гласуване на друг адрес или с подвижна избирателна кутия на президентския вот и референдума на 6 ноември.
Избирателите, които искат да упражнят правото си на вот по настоящ адрес, който е в друго населено място, могат да

подадат заявленията си в общинската администрация, която отговаря за новия им адрес

или по електронен път през сайта на ГРАО, но само ако имат електронен подпис. Отделните видове искания можете да изтеглите ОТ ТУК.
Избиратели с трайни увреждания също могат да заявят, че искат да пуснат бюлетина в подвижна кутия писмено или по електронен път пред общините по постоянен или настоящ адрес. Тези които са пропуснали да подадат заявление в следващите две седмици, но в града им е назначена подвижна Секционна избирателна комисия (СИК), могат да оправят искане и до пет дни преди изборния ден – 6 ноември.
Избирателните списъци вече са разлепени в близост до Секционните избирателни комисии. Могат да бъдат проверени и на сайта на ГРАО.
Всеки гласоподавател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в списъците с писмено заявление до кмета на общината, кметството или кметския наместник до края на октомври.
Ако в деня на изборите сте в болница, дом за стари хора или кораб, плаващ под български флаг, също ще можете да гласувате. Ръководителите на тези институции и капитаните на плавателни съдове сами правят избирателни секции и избирателни списъци, ако има не по-малко 10-има желаещи да пуснат бюлетина. Въпросните списъци трябва да са готови до 48 часа преди деня на вота.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети