Британка повтори най-великото приключение на своя сънародничка от миналия век

dennews.bg
09.01.2016
размер на текста:

 Финиширах в Сидни. Край на огромното приключение, благодаря на всички, които ме подкрепяха", написа 53-годишната Трейси Къртис-Тейлър в своя микроблог в Туитър , след като се приземи успешно след авантюрата на своя живот.

 

.

Успешното приключване на предизвикателството е "огромно облекчение" и изпитвам еуфория " най-накрая да стигна до Сидни", споделя за британско радио авантюристката
"Това е най-великото приключение в света, защото се лети над някои от най-великите култови обекти: Мъртво море, Арабската пустиня... Минах през мусони, гръмотевични бури, турбуленция, летене в австралийската пустош на 45 градусова жега.
В интервю пред Агенция Франс Прес Трейси Къртис се пошегува, че сега след приземяването й е необходима напитка.

Трейси Къртис летя по маршрута на друга жена-пилот, първа минала по подобен маршрут- Еми Джонсън, и преодоляла го на биплан през 1930 г.

 
Джонсън придобива световно признание, когато през 1930 г. става първата жена, летяла соло от Англия до Австралия. Летейки на своя "Jason" Gipsy Moth, тя отлита от Кройдън, южно от Лондон, на 5 май през онази година и каца в Даруин, Северна територия на 24 май, преодолявайки 18 000 км. Нейният самолет от този полет може все още да се види в Научния музей в Лондон. Тя получава трофея Хармън, както и Орден на Британската империя като признание за това постижение и е също почетена с пилотски лиценз № 1 според Въздушните навигационни разпоредби на Австралия.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети