Извънредно положение в Калифорния заради теч на газ от три месеца

DenNews.bg
07.01.2016
размер на текста:

Губернаторът на щата Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение в град Портър Ранч, където от октомври не могат да овладеят изтичане на газ. Населението на засегнатия район се оплаква от постоянно главоболие, кръвотечение от носа и дихателни проблеми. Много хора са били принудени да напуснат временно домовете си, за неопределено време са отменени занятията в две училища.
Можем да наречем случилото се екологична и здравна катастрофа, каза за Би Би Си Тим О'Конър, юрист във Фонда за опазване на околната среда.
Според съобщение на сайта на губернатора, решението за обявяване на извънредно положение е взето по настояване на местните жители и местните власти.
Разпореждането указва по-нататъшните действия за защита на здравето и сигурността на жителите на града и засилване на контрола над газовите хранилища. Газовото хранилище, до което се намира селището Портър Ранч, е едно от най-големите в страната.
Изтичането на газ е обявено още в края на октомври след многобройни оплаквания от местни жители. Според оценка на специалисти в резултат на това изтичане, във въздуха ежечасно попадат повече от 30 000 кг метан.
Общият обем изхвърлени парникови газове в щата в резултат на този инцидент се е увеличил с 25%. Федералното управление на гражданската авиация забрани полети в района на авариралото съоръжение.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети