50 яки дупничани разпениха Джерман с хоро, Стефан Цеков извади Богоявленския кръст

DenNews.bg
06.01.2016
размер на текста:

 50 яки дупничани разпениха водите на река Джерман с хоро под погледите и аплодисментите на хиляди, дошли да видят ритуала на Йордановден в Дупница.


Още от 10 часа сутринта на Наковия мост писнаха 6 гайди и започнаха да се вият хора с развети национални трибагреници и викове „Сърце и душа за България” и „Българи юнаци”.

Без значение дали бяха на хорото или в публиката, присъстващите пяха възрожденски песни, а усещането на мястото бе невероятно, тъй като всички станаха свидетели на възраждането на традицията на Богоявление, такава, каквато е била за предците ни.
35-годишният бизнесмен Стефан Цеков стана героят на деня, като първи достигна и извади от реката Богоявленския кръст, хвърлен в Джерман, малко преди 12 часа, от архиерейския наместник отец Георги Паликарски
В основата на идеята за възраждане на мъжкото хоро на Йордановден, както писахме, са състезателите от спортен клуб Патриот и техния треньор Кирил Чакъров.


След като Стефан вдигна кръста с победоносен вик, всички 50-тина момчета и мъже се насъбраха около него и директно в реката изпяха химна на България.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети