Ограничения за оръжията в САЩ – с личен указ и сълзите на Обама

DenNews.bg
06.01.2016
размер на текста:

 Ограничения за закупуване и притежание на огнестрелни оръжия се налагат в САЩ с личен указ на президента Барак Обама, като така той заобиколи опозицията в Конгреса. Обама се разплака по време на емоционално си изказване, с което представи мерките за затягане на правилата за притежаване и закупуване на оръжие. Мерките предвиждат по-сериозни проверки на купувачите на оръжие, включително за закононарушения, за психически заболявания и за склонност към домашно насилие.
Президентът задължи всички търговци на оръжие да притежават федерален лиценз. Досега много търговци продаваха без лиценз огнестрелни оръжия по интернет и на изложби.
Затягат се и задълженията за уведомяване при загуба или кражба на оръжие.
Броят на убийствата с използване на огнестрелно оръжие в САЩ е много по-висок в сравнение с другите страни – в САЩ те са около 30 000 годишно.
Обама заплака, докато припомняше по време на изказването си за жертвите на масовите убийства в началното училище в Нютаун, Канектикът и други подобни случаи. Той заяви, че „оръжейното лоби не може да държи повече страната като заложник“.
През 7-те години на поста Обама няколко пъти настояваше за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия, но без успех.
Въпросът вероятно ще стане централен и по време на президентската кампания тази година.
Противниците на мерките вече обвиниха президента, че превишава правомощията си. Спикерът на Палатата на представителите републиканецът Пол Райън заяви, че решението ще бъде оспорено в съда.
Междувременно продажбите на огнестрелно оръжие в САЩ нараснаха през последните седмици заради слуховете за подготвяните ограничения. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети