4-годишно с призиви за кръв в нов клип на Ислямска държава

DenNews.bg
05.01.2016
размер на текста:

 4-годишно момченце се появява в последния клип на Ислямска държава. На челото му е вързана типична лента, облечено в камуфлажна униформа то рецитира призиви за кръв.
Във видеото „възкръсва” образа на Джо Джихадиста, като този път зад маската и акцента е разпознат 32-годишният Сидхарда Дхар, който е от хиндуистки произход. Той живеел със семейството си в Лондон, но преди 10 години приел исляма и се радикализирал. Бил арестуван през септември 2014 г. заедно с радикализирания проповедник Анджем Чаудри. Дхар бил пуснат под гаранция и напуснал Великобритания с автобус до Париж, откъдето заминал за Сирия със съпругата си и четирите им деца. Там той се присъединил към ИД и вече се нарича Абу Румасая. В акаунта си в Тwitter той качва провокативни снимки, сред които една на която в едната си ръка държи автомат Калашников, а в другата бебето си.

 

В разпространеното в неделя видео е заснета екзекуцията на петима души, за които се твърди, че са шпионирали в полза на Запада. След като застрелва един от предполагаемите шпиони Дхар казва, че това е послание за британския премиер Дейвид Камерън, който е роб на САЩ.

 

Британски експерти сега анализират видеото, за да потвърдят или отхвърлят версията, че джихадистът на него е действително Сидхарда. Заради предполагаемата поява на британеца Сидхарда в записа на ИД и заради това, че той екзекутира заложник, британските медии веднага го нарекоха новия Джон Джихадиста, по прякора на британски джихадист, който участваше в записите на ИД с екзекуции на западни журналисти и хуманитарни работници.

4-годишното дете от клипа е разпозбнато като Иса Дейри. Майка му е 24-годишната Грейс Дейр, която в миналото е била отлична ученичка, посещавала католически колеж във Великобритания.
Семейството на Грейс е от нигерийски произход. Тя е родена през 1991 г. в лондонския квартал Ламбърт. Когато родителите й се разделили обаче, Грейс започнала да се радикализира. Това е станало онлайн и при посещения на ислямски център, в който ходели и Майкъл Адеболаджо и Майкъл Адебовале, които убиха насред лондонска улица британския войник Ли Ригби.
След това Грейс се омъжила за турски имигрант и от брака й се родил малкия Иса. После тя се развела и заминала през 2012 г. за Сирия, за да стане джихадистка булка. Променила името си на Хадижда. В Сирия се омъжила за втори път за шведски джихадист, който бил убит малко след сватбата. От този брак Грейс-Хадиджа родила втори син.
Преди година тя качи в интернет снимки на Иса с автомат Калашников, а малко след обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули тя написа в Тwitter, че иска да е първата британка, която ще обезглави американски или британски "терорист".
Източник: dnes.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети