Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран

DenNews.bg
04.01.2016
размер на текста:

 Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран, след като саудитското посолство в Техеран бе атакувано и унищожено-реакция на проест след екзекузията на саудитски шиитски духовник.
Рияд обяви, че изтегля своите представители от Иран и поиска иранските дипломати да напуснат Саудитска Арабия до 48 часа.
Външният министър на Саудитска Арабия Адел ибн Ахмед ал Джубейр осъди "негативните и агресивни намеси на Иран в арабските дела, които често водят до щети и разрушения". Нападенията на демонстранти срещу саудитското посолство в Техеран и саудитското консулство в иранския град Махшад са крещящо нарушение на всички международни конвенции, каза саудитският външен министър и обвини иранските власти, че не са направили нищо, за да предотвратят нападенията.
"Без съмнение несправедливо пролятата кръв на мъченика Нимр ще даде плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските лидери", предупреди иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей.
Екзекуцията в събота на саудитския шиитски духовни шейх Нимр Бакр ан Нимр, яростен критик на властите в Рияд, изостри напреженията в Близкия Изток. Той бе един от 47-те екзекутирани в Саудитска Арабия в събота, осъдени за тероризъм.
Саудитските дипломати вече са изтеглени от Иран. Те са пристигнали в Дубай, на път за Саудитска Арабия.
Съединените щати призоваха лидерите в Близкия Изток да вземат мерки за успокояване на напрежението.
"Смятаме, че дипломатически действия и преки разговори са от съществено значение, за да се работи въпреки различията. Ще продължим да призоваваме лидерите в района да вземат позитивни мерки, за да успокоят напрежението," каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.
Държавният департамент прикани Саудитска Арабия да спазва човешките права. "Ние сме особено загрижени, че има опасност екзекуцията на Ан Нимр да изостри напреженията на верска основа във време, когато е спешно необходимо те да бъдат уталожени", каза още Кърби.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети