Административният съд в Кюстендил отмени решение на ОбС-Дупница за бариерата пред частната болница

DenNews.bg
29.01.2016
размер на текста:

 Административен съд –Кюстендил отмени решение на Общински съвет – Дупница от 2015 г.,с което бе позволено да бъде поставена бариера на входа на частната болница „Свети Иван Рилски 2003”- ЕООД
Делото бе образувано по повод на подаден протест на районния пръкурор Михаил Крушовски срещу даденото съгласие от общинските съветници за поставяне на техническо съоръжение за регулиране достъпа до лечебно заведение.
Съдът уважи искането за отмяна на акта, като е констатирал, че е нарушена както процедурата за вземане на това решение по Администравно-процесуалния кодекс, така и материалния закон. Мотивите са, че улицата е публична общинска собственост, представлява път по смисъла на §6, т.1 от ЗДвП, чието ползване не може да бъде ограничено с регулиране на достъпа до него.

Общинските съветници разрешиха поставянето на бариера пред входа на  частната болница със свое решение от 27-и март миналата година. Освен, че такава бе монтирана, започна и събирането на такса от 2 лева за автомобилите, които са я преминали. Така се стигна до скандал, издаването на наказателно постановление от кмета и проверки от НАП за законосъобразността на въпросната такса. На сесия съветници се оправдаваха, че гласували за бариерата, но не разбрали, че гласуват и събиране на такса за престой. Областният управител върна решението, а прокуратурата го протестира и така започна делото.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети