Общински съвет утвърди бюджет 2016 на община Дупница

DenNews.bg
29.01.2016
размер на текста:

 Общински съвет-Дупница утвърди бюджета на община Дупница за 2016 г. в размера, предложен от кмета Методи Чимев – 23 766 991 лв.
В обсъждането дейно се включиха представители на всички партии в местния парламент, макар че заседанията на комисиите към ОбС са минали в мълчаливо съгласие и синхрон.
„Имам чувство, че когато дойдат камерите и медиите всеки търси внимание и изява”, коментира председателят на ОбС Ивайло Константинов, учуден от днешната бъбривост на съветниците.
„Защо когато сме сами и няма медии всичко минава лесно и в разбирателство, а след това се сещате да задавате въпроси, да давате оценки и предложения”, каза още той.
„Много по-конструктивно, а и лесно ще е още на комисия да се направят предложения, да се обсъдят, а не да се търси минута слава тук. Защо не казахте преди това: „според нас трябват повече пари там, по-мако там”, добави още той.
Дебатите определено замирисаха на предизборна кампания, за каквато всъщност партиите всече се готвят, докато чакат дали Висшият касационен съд ще потвърди решението на Административен съд-Кюстендил за касиране на изборите за Общински съвет в Дупница.
На поредна сесия се потвърди опозиционната политика на д-р Лорета Николова от Народен съюз, като по острота на забележките тя вече бие БСП. Тя даде и предложения за промени по перата на бюджета, които бяха отхвърлени след съгласуване с юристи и уточнението, че промени по същество не може да се правят.
А за на моменти абсурдния тон на дебатите доказателство даде кметът Методи Чимев с думите: За правенето на деца не е отговорен само кметът”, след като бе подложен на въпроси за намаляващия брой на децата в забавачките. „Отговорен съм за условията, а както виждате, правим много за подобряване на условията. Другото вече не зависи от мен”, каза още кметът.
Според БСП в бюджет’16 липсва стратегия, както и достатъчно средства за здравеопазване и социални дейности.
„Този бюджет е насочен предимно към подобряване на инфраструктурата, за което поздравяваме кмета, но обществото има нужда и от друго – от развита социална сфера и здравеопазване. А нищо такова не виждаме в този бюджет. Не виждаме и стратегия. Нали постъпленията идват от данъците на гражданите и фирмите и е нормално приходите да се харчат за подобряване на условията за работа и живот. Само това ще ни гарантира устойчивост занапред и няма да се чудим какво ще правим, когато европрограмите бъдат затворени през 2020 г.”, коментира Станислав Павлов от БСП.
„При тези условия мисля, че това е най-добрият възможен бюджет. Убеденен съм, че шестима кметове да седнат да пишат бюджет с тези показатели и в тези условия, ще го напишат по един и същи начин – така”, коментира от своя страна лидерът на ГЕРБ и ОбС-председател Ивайло Константинов.
Бюджетът за настоящата година бе приет с 26 гласа „за”, два „против”, а групата на БСП гласува „въздържал се”.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети