Спасителен вариант: Сливат вечерната с Гимназия „Христо Ботев”

DenNews.bg
29.01.2016
размер на текста:

 Два варианта за запазването на заплашената от закриване Вечерна гимназия „Димчо Дебелянов” в Дупница предлага образователната комисия към Общински съвет, която извърши проверка и проведе среща с преподавателите.
Резултатите от проверката и становището представи председателят на образователната комисия Виолета Инкьова на днешната сесия на местния парламент.
Първият вариант е записаните ученици да започнат да посещават редовно часовете, както и да бъдат осигурени още ученици.
Вторият вариант, по-реалистичен и изпълним, е да се премине към преструктуриране чрез сливане на Вечерната гимназия с Гимназия „Христо Ботев”.
„Този вариант е не само възможен, но при него преподавателите от Вечерната гимназия ще запазят работа си, а учениците ще останат да учат на същото място. И към момента се полагат ежедневни усилия отсъстващите ученици да бъдат върнати в клас. За съжаление в много случаи това е безуспешно”, обясни Инкьова, като допълни, че при системни отсъствия се изпращат писма, звъни се по телефона, дори се посещават и домовете на ученици.
„Обяснението е, че това са възрастни хора, със семейства, работа, ангажименти. Има такива, които са отпаднали, заради натрупването на по 200 отсъствия. Посещаемостта е ниска, но много често отсъствията се извиняват с медицински бележки. Колегите обясниха, че понякога учениците не отговарят на телефоните си, дори има и върнати писма”, обясни още Инкьова.
Настоящата учебна 2015-2016 г. е започнала със 70 ученици във вечерна форма на обучение и 11 в персонална форма. Това е с 20 ученици по-малко в сравнение с предходната година. В 9 клас са записани 24-ма души, в 10 клас-13, в 11 клас-15 и в 12 клас-19, като 10-класниците и 11-класниците са в слята паралелка.
Към 1 декември 2015 г. е настъпила промяна в броя и разпределението на учениците във формите на обучение - 38 са останали на вечерна форма на обучение, а 30 в самостоятелна. Отпаднали от обучение са 21 ученици.
Припомняме, че на предходна сесия на Общински съвет за опасността Вечерната гимназия да бъде закрита сигнализира общинският лидер на БСП Станислав Павлов, като се позова на писмо от учители.
Несъответствието между броя на записаните ученици и тези реално посещаващи клас е установено при проверки от страна на Регионалния инспекторат по образование-Кюстендил – в час влизат от 0 до 8 ученици. При проверките от РИО са констатирани и нарушения от страна на учителите – не са отразявани всички отсъствия, както и липса на контрол от страна на директора.


Какво предстои?


На база на становището на образователната комисия към Общински съвет ще бъде изготвена докладна с предложение за сливане на двете гимназии, които се помещават в една сграда-тази на Гимназия „Христо Ботев”. Към докладната на кмета Методи Чимев ще бъде поискано официално становище и от РИО-Кюстендил, а самото предложение ще бъде разгледано и гласувано на следващата сесия на ОбС. След това кметът трябва да изпрати взетото решение (при одобрения от страна на местния парламент) на министъра на образованието. Той пък има два месеца да издаде заповед, а тя трябва да бъде обнародвана в Държавен вестник. Едва след това ще се пристъпи към реални действия за сливането на двете гимназии.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети