СЗО повиши нивото на тревога заради вируса Зика

DenNews.bg
28.01.2016
размер на текста:

 Световната здравна организация повиши нивото на тревога от разпространението на вируса Зика, който директорът Маргарет Чан окачестви като потенциално пандемичен.
Организацията свика извънредна среща на 1 февруари, а по-рано излъчи "екип за спешна реакция", съобщи БНР.
"Миналата година вирусът беше открит в Южна Америка, където сега се разпространява експлозивно. До днес са регистрирани случаи в 23 държави в региона. Нивото на тревога е изключително високо", заяви Маргарет Чан.
В понеделник специалната група ще реши дали да започне кампания срещу Зика, подобна на глобалното предупреждение при Ебола. Американски учени призоваха СЗО да се поучи от уроците с вируса Ебола и да вземе спешни мерки за овладяване разпространението на заразата, за да не се стигне отново до ненужната загуба на хиляди животи.
Професор Костин от университета на Джорджтаун заяви, че комарът, който пренася Зика, се среща навсякъде по света.
"Международните пътувания вече са много интензивни - от Латинска Америка, Бразилия към Европа и Съединените щати. Така че прогнозирам появата на много нови случаи на заболяването", допълни експертът.
Вирусът Зика носи името на гора в Уганда. В тази страна той е открит за първи път през 1947 г. Предава се при ухапване от комар от вида Aedes aegypti. Не съществува ваксина, нито лечение за болестта, а само на симптомите й. Най-често те са като при грипа - температура, главоболие, мускулна треска, конюнктивит, понякога и обриви.
При бременните вирусът може да се предаде на плода и да предизвика малформации, като микроцефалия, а в някои случаи и смърт на плода. Бразилското здравно министерство съобщи, че вече са отбелязани 4120 случая на бебета с микроцефалия.
Президентът Дилма Русеф заяви, че Бразилия трябва да води война срещу комарите от вида Aedes aegypti.
Американските учени пък прогнозираха, че разработването на ваксина може да отнеме десетилетие.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети