ВМРО: Българското училище става проводник на тезите на Сорос и неоосманистка Турция

DenNews.bg
27.01.2016
размер на текста:

Новите учебни планове са в разрез с новия закон за образованието и управленската програма. Така започва писмото, изпратено от централата на партията до всички медии.
Нов скандал гръмна броени часове, след като обществото беше скандализирано от поредния експеримент с българщината. След преместването на „История славянобългарска" в учебната програма, беше представена нова програма по история за VI клас. В проекта не се ползва „робство" или „владичество", а „османската власт". Говори се за „съжителство между традициите на християни и мюсюлмани", „взаимни влияния между културите на християнството и исляма" и т.н.
ВМРО призовава министър Танев да спре промените. Танев трябва спешно да разясни логиката на постоянните експерименти с българските ученици.
Става дума за последна тема по история в проекта за VI клас, която е озаглавена „Османската империя и българите (ХV-ХVІІ в.)". В нея се включват подтемите „Държавност", „Общество ивсекидневен живот", „Култура и културно наследство" и „Религия".
Минимално е споменаването на съпротивителните действия на българите срещу османската власт. За сметка на това авторите настояват на определението „съжителство" между българи и турци.
ВМРО вика министър Танев на изслушване в парламента група на „Патриотичен фронт" на 28.01.2016 г. и счита, че трябва да бъдат дадени ясни отговори на проблемите с обучението по история, литература и география, които скандализираха българското общество. Напомняме, че възпитанието в дух на патриотизъм по наше искане залегна в програмата за управление като приоритет и всички действия, които на практика са в разрез с това, могат да бъдат основание за оттегляне доверието към министъра.
Наред с всичко друго „реформата" ще доведе до „пропускане" на средновековието като епоха от днешните шестокласници.
Накратко: освен антинационална, въпросната реформа е и некадърна. Същият е случаят с предмета „География и икономика", от който „изчезва" континентът Европа.
В учебните планове по литература отпадат знакови произведения от български автори, формиращи националното ни самосъзнание.
Това е само един от примерите за скандални и некомпетентни действия на МОН. Като цяло остава впечатлението, че се цели превръщане на българското училище в проводник на тезите на Сорос и неоосманистка Турция. Искаме да се надяваме, че е просто съвпадение фактът, че именно министър Танев възторжено представи книгата на турския премиер Давутоглу в България.
Предложените промени в учебните програми:
1. Водят до това, че завършващите основно образование няма да имат базисни познания по българска история и литература.
2. Те са незаконни, защото в чл. 5. ал. 1, т. 2 от образователния закон една от основните цели напредучилищното и училищното образование е „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност".
3. Не са мотивирани с методически съображения, а с очевидния стремеж да се подмени с политически цели историческата представа на българите чрез образованието. Зад гърба на историческата наука да се промени историята!
Нужно е ръководството на МОН или да докаже способностите си да реши тези проблеми, или да си ходи.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети