Ракът, предаван по полов път, е второто най-разпространено онкологично заболяване сред българките

DenNews.bg
27.01.2016
размер на текста:

 24.01 - 30.01 е Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка.
Рака на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените, за съжаление, и в България. Това се дължи на късното диагностициране и подценяване на профилактиката.

 

Човешкия папиломен вирус (HPV) е ДНК вирус, който атакува епителните клетки на кожата и лигавиците на човешкото тяло. Познати са около 200 различни типа на HPV, всеки от които се характеризира със специфичност във въздействието си върху тъканите. Въпреки че голяма част от тези типове не предизвикват симптоми при повечето хора, някои типове могат да предизвикат брадавици, докато други водят – в малко случаи – до рак. Човешките папиломни вируси (HPV) са причинители на една от най-разпространените полово пренасяни вирусни инфекции в света. Известни са около 43 типа HPV, предавани по полов път, от които 18 са с доказан онкогенен потенциал. Други разновидности на вируса се пренасят чрез физически контакт/допир и могат да доведат до формирането на брадавици, лишеи, както и опасни злокачествени кожни образувания. HPV са основен причинител за развитието на рак на маточната шийка. Известно е, че този вирус е причината за заболяването на Човека-Дърво, или 35-годишния Дид от Индонезия. Тази форма се среща по-малко от 1 на милион, уверяват американски учени.

 

Човешкият папилома вирус е високо устойчив към условията на външната среда, което спомага за неговото широко разпространение сред хората. В повечето случаи инфекцията протича безсимптомно.
Заразяването с HPV става при полов контакт - чрез орален, вагинален или анален секс. Наличието на малки ранички по кожата, лигавици и полулигавици улеснява навлизането на вируса. Доказано е, че е възможно заразяване и само по време на любовна игра, т.е без да има същински сексуален контакт. Възможен е битов път на заразяване и автоинокулация. Възможно е и предаване на инфекцията от майката на плода по време на раждане.
Най-често заразяването става във възрастта между 18 и 28 години при сексуално активни мъже и жени. Най-сигурният начин за предпазване от заразяване е използването на презерватив при сексуален контакт, като презервативът не осигурява 100% защита.
Инфекцията с човешкия папилома вирус често протича безсимптомно и не води до проявата на никакви оплаквания в по-голямата част от случаите. Според Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ само 1/2 от инфектираните жени и още по-малко от мъжете имат симптоми при инфекция с човешки папилома вирус (HPV).
Разпространението на HPV е така масово именно поради липсата на симптоми и признаци на инфекцията. Все пак, ако такива има, те обикновено се развиват след няколко седмици до три месеца след половия контакт. Щамовете 6 и 11 на HPV, които са по-разпространени по кожата и лигавиците на слабините също образуват формации, подобни на карфиол, наречени кондиломи или полови брадавици, разполагащи се най-често по гениталиите и около ануса. При други щамове - 16, 18, както 33 и 35 - се образуват малки, тънки, наподобяващи на зрънца, брадавици на мястото на инфектиране. Образуванията са с размер от 1 милиметър, в процеса на развитие на инфекцията папилите се струпват на едно място и образуват подобно на карфиол образувание, което в диаметър може да достигне до няколко сантиметра.
При жените образуванията, причинени от човешкия папилома вирус, се появяват най-често по: големите срамни устни и в близост до входа на влагалището отвън и вътре, шийката на матката, вулвата, около ануса
При мъжете брадавиците са локализирани най-често: върху скротума, около ануса, по главичката на пениса, по ръба под кожата, както и по повърхността на кожата въобще.
Възможно е брадавиците да се разпространят и по хълбоците или горната част на бедрата. Заразените кожни участъци не предизвикват болка, но е възможен сърбеж. При по-голям размер понякога се отделя секрет и дори слабо кървене при сексуален акт. Кожните участъци обикновено са влажни и с променен цвят, от белезникав до розов, сив или кафяв.
Повечето щамове на HPV не водят до заболяване, тъй като имунната система на организма се справя с тях. Когато обаче инфекцията продължи достатъчно дълго време може да доведе до следните заболявания: доброкачествени генитални тумори; остри кондиломи; генитални брадавици; плоски кондиломи - откриват се при профилактично колпоскопско изследване; цервикални преканцерози, преканцерози и карцином на влагалището; рак на шийката на матката; рак на ануса.
Обикновените брадавици по ръцете, пръстите и китките са най-честата форма на папиломавирусната инфекция. Те могат да бъдат единични или множествени, като понякога се сливат помежду си.
Плантарните брадавици или т.нар. "кокоши тръни" са дълбоки брадавици, разположени по стъпалата и длани. Те са дребни, рязко ограничени, с груба повърхност и са болезнени при натиск.
Юношеските брадавици са множествени, дребни, плоски образувания с цвета на околната кожа. Засягат основно деца и младежи. Разпространени са предимно по лицето, но се срещат и по брадата и външната част на ръцете. С времето обикновено изчезват спонтанно, но могат да останат непроменени с години.
Редовни гинекологични прегледи са най-сигурният начин за ранно улавяне на заболяването и лечението му.

 

Над 75 % от сексуално активните мъже и жени се срещат HPV на някакъв етап от живота си. При повечето хора имунната система успява да потисне или преодолее инфекцията, но понякога вирусът се задържа в продължение на години, предизвиква промени и може да доведе до рак.
От около 70 години цитонамазката е метод, използван за скрининг на рак на шийката, благодарение на който смъртността от това заболяване е намаляла. Цитонамазката (Pap тест) търси абнормални клетки по повърхността на шийката, които могат да се превърнат в ракови или предракови. Тези изменения могат да се проследяват и лекуват своевременно.
От няколко години HPV тестът се използва в комбинация с цитонамазката, но наскоро беше одобрен от FDA като изследване, което може да се използва самостоятелно. HPV тестовете откриват ДНК от човешкия папиломен вирус. Препоръките от две професионални медицински организации категорично показват, че ДНК тестът за HPV може да се използва самостоятелно за скрининг на рак на шийката, като алтернатива на стандартните цитонамазки .
Новите препоръки на Дружеството по гинекологична онкология (SGO) и Американското дружество по колпоскопия и цервикална патология (ASCCP) са за включване на HPV теста при жени над 25 години, като алтернатива на Pap теста. Членовете на комисията от дружествата стигат до заключението, че HPV тестът е по-ефективен от цитонамазката при установяване на наличието или липсата на ракови и предракови състояния.
Digene HPV тестът е един от малкото тестове на пазара, одобрени както от Американската, така и от Европейската агенция по лекарствата. Той открива 13-те най-широко разпространени високо рискови HPV типа и е клинично валидиран в проучвания, включващи над 1 милион жени, което гарантира достоверността на неговия резултат. За разлика от повечето тестове на пазара, digene HPV тестът дава обективна оценка за риска от развитие на рак, изключвайки мнозинството от безобидните преходни HPV инфекции. По този начин digene тестът позволява да се обърне внимание на жените, при които има реален риск от злокачествено заболяване.

 

Признанието на Майкъл Дъглас

 

След месеци на дискомфорт и редица предположения от страна на лекарите актьорът бе диагностициран с рак на гърлото, причинен от Човешки папиломен вирус. През 2013 г. той официално призна, че ракът му е предаден по полов път – при орална любов на съпругата му Катрин Зита Джоунс.

Три години след диагнозата Майкъл Дългас е здрав, но продължава да се преглежда на всеки 6 месеца.


Заболяването на актьора, в основата на езика му бе открит тумор с големината на орех, бе диагностицирано в четвърта степен на рака, която традиционно е смятана за практически нелечима. Модерните средства обаче дават 80% шанс за излекуване. След интензивното лечение Дъглас се излекува, продължава да се преглежда на всеки 6 месеца.

Използване е информация от сайта на д-р Каляшева: drkaliasheva.com/services/hpv

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети