Атентаторите от Париж пуснаха ново видео, готвят се да ударят Великобритания

DenNews.bg
25.01.2016
размер на текста:


Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") разпространи поредното си видео, предаде NBC News.

 

Този път, основни герои в него са екстремистите, които извършиха терористичните удари в Париж на 13 ноември, които отнеха живота на 130 души, а други 350 бяха ранени.

В клипа те споделят намеренията си да ударят и Великобритания, като скандират и познати антизападни лозунги.

Глас зад кадър казва, че това са последните съобщения на бойците, преди да поемат към Франция, за да "поставят тази страна на колене". Деветимата джихадисти са наречени "лъвове на Халифата".

Мъжете са идентифицирани и по тяхната националност - четирима белгийски, трима френски и двама иракски граждани. Преди дни групировката разкри и снимките на всички тях.

Двама загинаха при самоубийствени удари на стадиона "Стад дьо Франс" и край останките им бяха открити сирийски паспорти, но дали това отговаря на истината не може да бъде установено. Шестима загинаха при сблъсъци с полицията в следващите дни. Един от тях, Салах Абдеслам, все още се издирва от властите и се предполага, че е избягал в Сирия.

Кадър от видеото показва и британския премиер Дейвид Камерън, който изказва подкрепа на Франция след ударите и джихадистите "обещават" да накажат всички наверници и техните съюзници.

Агенцията отбелязва, че не може да се потвърди автентичността на видеото.

Френското и британското правителства на този етап отказват да коментира.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети