Инфаркт покоси един най-богатите мъже в Турция и света и добър приятел на Дупница

dennews.bg
21.01.2016
размер на текста:

 Почина един от най-богатите бизнесмени в Турция и добър приятел на Дупница Мустафа Коч. CNN Turk информира днес, че смъртта Коч, който бе на 55 години, е настъпила в резултата на сърдечен удар.
Освен, че Мустафа Коч е председател на съвета на директорите и внук на основателя на една от най-големите компании в страната – Koç Holding, той бе и приятел на Дупница и дупничани. Всяко лято тук бизнесменът идваше на летището при село Крайници като състезател в ежегодното първенство по радиоуправляеми самолети, което е кръг от световната и европейска купа за радиоуправляеми планери клас F3J - Купа България. Тук той отсядаше в шатра и прекарваше едни от най-хубавите си дни сред природата и сред съмишленици.
Списание Forbes през 2015 г. оцени състоянието на покойния бизнесмен на $1,05 млрд., като в списъка на най-богатите хора в Турция той се нареждана 26 място. Състоянието на неговия баща Мустафа Рахми Коч, който преди това заемаше лидерската позиция в холдинга, Forbes оценява на $1,86 млрд, припомня онлайн изданието РБК.
Koç Holding е най-големият частен финансово промишлен конгломерат в Турция, чиято централа се намира в Истанбул. Основните сфери на неговата дейност са автомобилната промишленост, производство на битова техника, енергетика, финансови услуги, търговия на дребно, строителство, туризъм. Марката за битова техника ВЕКО на холдинга е популярна в България.
През 2007-а година при поредното си посещение в Дупница Мустафа Коч прояви интерес за инвестиции в Дупница в областта на търговията с петрол и пропан-бутан, като той не изключи възможността да развие и по-мащабни дейности, след като се запознае и с възможностите за развитие на някои сфери от леката промишленост, в които фирмите му имат водещи позиции в Азия и Европа.
Както е известно, през 2004 г. Коч инвестира в България над 100 млн. долара в търговията с пропан-бутан

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети