САЩ ще бомбардира и в Афганистан, целта е ИД

DenNews.bg
21.01.2016
размер на текста:

 САЩ вече могат да нанася въздушни удари по цели на „Ислямска държава” и в Афганистан. Мотивите към разрешението на Белия дом е, че така ще бъде засилена борбата срещу екстремистката групировка извън базите й в Ирак и Сирия.
Представител на отбраната на САЩ изтъкна, че новите правила, разрешават на американските командири в Афганистан да провеждат въздушни удари срещу всички групировки, свързани с „Ислямска държава”, в същото време и атаки срещу свързани с „Ал Кайда” терористи.
Според предишните правила американската армия можеше да извършва въздушни атаки в Афганистан при три условия: за защита на чуждестранните сили, за подпомагане на операции на афганистанските сили и удари по „Ал Кайда” и свързани с групировката терористични организации.
Новите правила бяха обявени за първи път от „Уолстрийт джърнъл”. Решението не води до драстични промени в действията на САЩ в Афганистан.
Междувременно военният министър на САЩ Аштън Картър обяви, че военните министри на Франция и други пет държави са постигнали съгласие да засилят борбата срещу ИД в Сирия и Ирак. По време на пресконференция в Париж с военния министър на Франция Жан-Ив льо Дриан Картър потвърди, че имат подготвен координиран план за борба срещу терористичната организация.
По думите му следващият месец в Брюксел ще се проведе среща на 26-те страни от коалицията срещу ИД, включително Ирак.
От думите на Аштън Картър стана ясно също, че САЩ планират да увеличат броя на войниците в Ирак.
Водената от САЩ коалиция ще настоява за активно участие на арабските държави в борбата срещу „Ислямска държава”. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети