Полиция и демонстранти се биха при щурм на парламента в Молдова

dennews.bg
21.01.2016
размер на текста:

Стотици молдовци протестираха срещу новото проевропейско правитество, одобрено от парламента снощи.Те разкъсаха полицейския кордон и щурмуваха сградата на Народното събрание.

 Шестима полицаи са ранени в ръкопашните схватки. При сблъсъците са пострадали общо 10 души, които са хоспитализирани в градската болница. Сред наранените е един от лидерите на Гражданската платформа "Достойнство и истина", който е с черепна травма. Той призова протестиращите, които настояват за предсрочни избори, да напуснат сградата на парламента, след като те нахлуха на първия етаж.

Лидерите на опозиционните леви сили също призоваха протестиращите да се преместят на площада и обявиха намерението си да изкарат по улиците на Кишинев десетки хиляди души с искане за оставка на управляващата вече шеста година проевропейска коалиция, която те обвиняват в корупция и некомпетентност. Те обявиха Молдова за "страна, завладяна от олигархията". Председателят на парламента Андриан Канду вече е поканил организаторите на протеста на преговори.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети