Селски кметове от ГЕРБ се оплакват от дискриминация в заплатите

DenNews.bg
19.01.2016
размер на текста:

 Трима селски кметове от ГЕРБ в община Бобов дол се оплакаха от дискриминация и лично отношение при определянето на заплатите им. Те потърсиха и юридически съвет от депутата Кирил Калфин, който е адвокат по професия, на приемната му в Дупница.
С решение на Общински съвет-Бобов дол от 28 декември 2015 г. с окастрени заплати в сравнение с колегите им се оказали кметовете Васил Васев на Големо село, Любен Лазаров на Коркина и Мариана Йорданова на Бабино. С решението на ОбС са намалени трудовите възнаграждения единствено на кметове, които са издигнати от ГЕРБ.
Тримата посочиха, че не са указани начинът и критериите, въз основа на които са определени месечните трудови възнаграждения на кмета на общината и кметовете на населени места. Любен Лазаров и Мариана Йорданова се позовават на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация и посочват, че в решението на ОбС - Бобов дол се наблюдава противоположна от посочената там практика. На кметове на населени места, с по-малко жители в сравнение със селата Коркина и Бабино, са определени по-високи трудови възнаграждения. Лазаров и Йорданова дадоха за пример селата Мала Фуча, Шатрово, Голем Върбовник и Горна Козница, където населението е по-малко, а заплатите на кметските наместници/кметовете са по-високи. В с. Шатрово, с население 60-70 души, кметският наместник получава 500 лв. За сравнение в с. Коркина, където населението е 164 души, кметът, издигнат от ГЕРБ, получава 420 лв. Този дискриминационен принцип се наблюдава и при възнаграждението на кмета на ГЕРБ Мариана Йорданова, което е 450 лв. Село Бабино има население с около 100 души повече от Голем Върбовник и Мала Фуча. Възнаграждението на кмета на Голям Върбовник е по-високо, а в Мала Фуча е в същия размер като на Мариана Йорданова.
На другия кмет на ГЕРБ в община Бобов дол - Васил Васев - се намалява неправомерно трудовото възнаграждение. Кодексът на труда допуска трудовото възнаграждение да бъде променяно едностранно от работодателя само в посока увеличаване, иначе е необходимо взаимно съгласие на страните. В първия си мандат Васил Васев е получавал същото възнаграждение като това на кмета на с. Мламолово. В решението си ОбС - Бобов дол намалява само трудовото възнаграждение на кмета, издигнат от ПП ГЕРБ и запазва старото на кмета на Мламолово.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети