Фамилия Арбови утвърждават "Дяволите" в Америка

dennews.bg
18.01.2016
размер на текста:

 Кариерата си като бейзболист Петър Арбов започва в клуб по бейзбол и софтбол „Девълс“ (Дупница), продължава статията си Chicago.bg. С него той е многократен национален шампион при децата и кадетите. През 2009 г. с националния отбор кадети спечелва квалификация за Eвропейско първенство. На следващата година България заема челното четвърто място на финалите на Европейското първенство, проведено в Холандия. През 2011 г. Петър Арбов получава покана от “Алабама Стейт Юнивърсити” и участва в бейзболен лагер, организиран от университета.
През февруари 2012 г. се записва да учи в “Elk Grove high school” и се явява на тестовете по бейзбол. С добрата подготовка от България и своя талант, показва отлични резултати и започва тренировки с представителния отбор на училището. На следващата година е вече един от основните състезатели в отбора, като питчер и трети бейзмен.
През сезон 2012/2013, клубът печели регионалното първенство, а следващия сезон стават първи в Конференция MSL (Mid Suburban League), като в основата на успеха е играта на Арбов. От общо единадесет мача, в които е питчер, печели девет. С индивидуалните си резултати през целия сезон, влиза в “All Conference players”.
Заради добрите си изяви по американските терени, Петър Арбов получава покани от няколко университета, като накрая избира “Конкордия”.
Неговите по-малки сестри близначки – Августина и Каролина Арбови, са състезателки по софтбол. Те също започват развитието си в родния град Дупница, в клуба по бейзбол и софтбол „Девълс”.
Още петнайсет годишни, играят за националния отбор на България на Европейското първенство по софтбол за жени до 22 години, и се класират на престижното четвърто място.
На състезанието, Каролина печели индивидуалната награда за най-силов батер.
По това време, треньор на отбора е американецът Chad Schtz, който е впечатлен от техническите възможности и физическите данни на момичетата. След като се връща в Амрика, им изпраща покани да играят за “Missouri Stealth”. И така, през септември 2014 г. пристигат в САЩ и стават първите български състезателки по софтбол играещи тук.
В момента учат и тренират в Колумбия, Мисури и вече няколко университета следят тяхната подготовка и развитие. Очаква се, след завършване на средно образование, да подпишат с колежански отбор.
Бащата на трите деца е Петър Арбов, който е президент на клуб по бейзбол и софтбол “Девълс” (Дупница). Той е и вицепрезидент на Българска Федерация по Софтбол и член на управителния съвет на Българската Федерация по Бейзбол, Дистрикт – администратор на Little League Baseball за България.
Бейзболът и софтболът не са олимпийски спортове и като нетрадиционни такива, много трудно намират спонсори в България, особено в град Дупница. От клуб „Девълс” предлагат неограничена площ за поставяне на рекламни материли на стадиона, лого на екипировката, банери, листовки и плакати, оповестяване в рамките на пресконференции, семинари и публични събития, както и други начини за компенсация на всеки човек или фирма, желаещи да помогнат за утвърждаването на клуба. Както е видно от написаното по-горе, вече има реални резултати и най-талантливите деца продължават успехите и обучението си на американска земя, където тези спортове са с многогодишна традиция.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети