Висока е опасността от лавини в планините

DenNews.bg
18.01.2016
размер на текста:

 Висока е опасността от падане на лавини в планините. Студените температури и падането на нов лек сняг създава натрупване на няколко пласта сняг с различна плътност. На езика на планинарите най-горният слой е хлабав сняг, който може да „тръгне” като лавина от порив на вятъра или в участък огрят от слънце, или при преминаване на туристи и скиори.
Най-опасни са север-североизточните склонове и източните склонове на планините, тъй като там има сериозни снегонавявания.
Туристите трябва да се движат само по зимните маркировки и то избягвайки участъците, където има повишена опасност от лавини. Освен това е важно и да бъдат със ски или снегоходки, а ако не са - трябва да имат поне гети върху обувките си, за да си запазят краката сухи.
Какво трябва да знаете и как да реагирате?
Най-често от лавини са застрашени скиорите и сноубордистите, които карат извън пистите.
Най-важно е да се запази самообладание, съветват планинските спасители. Хубаво е да бъдат двама-трима човека, когато карат в такива терени, защото другарската взаимопомощ е най-важното нещо.
Факторът време е един от най-важните. След 18-тата минута рязко намаляват шансовете за добър край - пострадалият да бъде намерен жив.
Има специални уреди, с които много бързо се открива човек, ако попадне в лавина, обясни спасителят. В раницата трябва да има също лавинна лопатка, сонда, с която се локализира пострадалият.
Спасителят препоръча на всички фрийрайдъри, които искат да карат извън пистата, да посетят курс в ПСС – лавинен курс, който е в рамките на 3-4 дни, където се дава богата информация как се работи с уредите.
Вчера скиори предизвикаха падането на лавина в Банско, където румънски скиор пострада.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети