Опозиционен турски журналист: Някой иска републиката на Ататюрк да стане република на Ислямска държава

dennews.bg
16.01.2016
размер на текста:

Черепът на камикадзето бе намерен в двора на Музея на турските и ислямски изкуства,намиращ се точно срещу Обелиска. По стените на музея и по прозорците бяха залепнали части от човешки тела.....
Чуждестранните туристи посещават музея със завист, а ние, турците посещаваме с гордост.
Виждаме живелите по тази географска ширина и се гордеем с потеклото си. Гордеем се с приноса си към световната история,световното културно наследство. Още повече, че музеят е получил наградата на Европейския Съвет.
А за приноса си децата на Турция да заобичат културното наслество на страната си, има и награта на Юнеско.
Не знам как бихме могли да тълкуваме кървавия атентат в историческия център на Истанбул. Освен, че авторите му се опитват да превърнат републиката на Кемал Ататюрк в република на Ислямска държава. Това пише в статията си журналистът от турския опозиционния вестник „Говорител”. Йълмаз Йоздил. Така той тълкува кървавия атентат в историческия център на Истанбул, където на площад Султанахмет камикадзе се взриви и уби и рани чуждестранни туристи, дошли да видят гордостта на Турция.
И припомня на сънародниците си и световната общественост от какво огромно значение е музея.
Това е първият турски музей с уникални 40 000 експонати на турското и ислямско изкуство. Килими от 15-ти век,животински фигури от Селджуския а период. Килимите, които се намират тукс геометрични мотиви, са най-богатата колекция килимине само в Турция,а и в целия. Музият е най-сериозният източник за научните изследователи.
В раздела за ръкописи и калиграфия се намира рядко срещан в света,останал още от 7-ми век Коран.

 Статията бе преведена от вестник "Sözcü" с любезното съдействие на нашия читател от Истанбул Етем Йълмаз, който е роден в България, но от години живее и работи там.

                                                                                                                                                     

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети