Община Кочериново сигнализира прокуратурата за своеволията на Кюстендилска вода

DenNews.bg
23.09.2015
размер на текста:

Община Кочериново подаде официален сигнал до Районна прокуратура-Дупница за своеволията на Кюстендилска вода, оставящи града и общината без водоподаване, без да бъдат посочени основателни причини за това.
Сигналът е подписан от зам.-кмета Васил Стамболийски, който замества градоначалника Иван Минков, излязъл в задължителен отпуск заради предизборната кампания.
До последния си работен ден Минков води кореспонденция и разговори с водното дружество, които обаче остават без резултат. Щафетата поема Стамболийски, но отново напразно.
Ръководството на общината подозира, че спирането на водата се случва именно заради предизборната кампания и става дума за умишлено действие по поръчка.
Проблемът датира от около месец. Необявеното и безпричинно спиране на водата първо е „зарадвало” жителите на Бараково и то точно преди празника на селото – 28 август. Тогава Бараково е на сухо за две денонощия. Същото се повтаря и преди празника на града – две денонощия без вода в Кочериново.
Абсурдното в случая е, че община Кочериново е акционер във водното дружество, за което отделя сериозно финансиране. Въпреки това най-вероятно общината става обект на саботаж, съмняват се в кметството.

Община Кочериново не може да предприема сама мерки, тъй като не е разследващ орган, а въпросният кран - обект на посегателство, е на територията на съседната община Рила.
Затова в сигнала до прокуратурата се настоява за извършване на проверка и предприемане на мерки, спрямо виновни лица, ако бъдат установени такива.

Ето текста на сигнала до прокуратурата, подписан от Васил Стамболийски

От приблизително един месец на територията на община Кочериново водата се спира и пуска абсолютно произволно. Без никакви сериозни причини и обяснения от страна на Кюстендилска вода водоподаването липсва, като често отсъства повече от 12 часа. Преди 28 август, когато се състоя събора в село Бараково водата беше спряна за повече от 2 денонощия. След изпратено писмо до Кюстендилска вода за причините за липса на вода не ни беше отговорено нищо, но водоснабдяването беше възстановено, без да има никаква промяна в климатичните условия. На 18 и 19 септември беше празника на град Кочериново и водата отново беше спряна за повече от две денонощия.
Община Кочериново не е уведомена за реална причина за отсъствието на водоподаване, няма авария, нито въведен режим.
Считам, че интересите на гражданите на община Кочеринова са силно застрашени и те са в правото си да изискват отговорно поведение за възникналия проблем.
Многократно са провеждани разговори с Кюстендилска вода, изпращани са писма, но състоянието на водоснабдяването не се подобрява. Всекидневно сме засипвани със стотици обаждания и запитвания за липсата на вода.
Към днешна дата 23 септември отново водоснабдяването или липсва или е произволно. Община Кочериново е реализирала огромни суми във ВиК структурата, а липсва нормално подаване на питейна вода. Поради, което считаме, че това е преднамерено и има външна намеса.
Моля, да бъде извършена предварителна проверка и след като нашите твърдения бъдат потвърдени да бъде потърсена съответната отговорност.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети