Кабинетът „Ципрас 2” полага клетва днес

DenNews.bg
23.09.2015
размер на текста:

Кабинетът „Ципрас 2” ще положи клетва днес, а съставът му бе обявен снощи от спечелилия втори мандат Алексис Ципрс. Част от министрите на коалиционното правителство на Сириза и „Независими гърци” са познати от предходния мандат, прекратен предсрочно с искане за извънредни избори от самия Ципрас с надеждата за по-висока подкрепа от избирателите и по-стабилно управление.
„Нов кабинет, но със същото тяло“. С това заглавие в. Етнос обобщава състава на новото гръцко правителство. Външен министър отново ще е Никос Кодзиас, а за отбраната пак ще отговаря лидерът на коалиционните партньори на Сириза „Независими гърци“ Панос Каменос.

Ключовото финансово министерство отново ще е поверено на Евклид Цакалотос, който води преговорите с кредиторите за гръцкия дълг в тяхната финална фаза.

Врати отваря и ново министерство – за реализацията на меморандума с кредиторите. Ведомството ще се ръководи от Йоргос Хулиаракис, който беше финансов министър в служебното правителство.
За министър на вътрешните работи е назначен Панайотис Курублис, бивш министър на здравеопазването.
Новото правителство е съставено общо от 16 министри и трийсетина заместник-министри и държавни секретари.
Проблемен остава поста на председател на парламента. По всяка вероятност постът ще поеме бившият зам.-министър на търговския флот в първото правителство на Ципрас Теодорис Дрицас. Съвсем козметични промени има и в някои „второстепенни“ министерства.


От Сириза съобщиха, че се предвижда сформирането на постоянен Национален съвет по европейски въпроси и външна политика, който ще бъде с представители на всички парламентарни партии.
Гръцкият министър-председател даде сигнал, че ще състави правителство, което да приложи договорените с международните кредиторите мерки и реформи. По време на церемонията по полагане на клетва Алексис Ципрас заяви, че основният ангажимент на неговото правителство ще бъде да изведе страната от 5-годишната икономическа криза. Това предизвика въздишка на облекчение, с което Брюксел прие изборните резултати и знак, че Атина ще продължи да се придържа към ангажиментите си за реформи.
Въпреки обещанията за придържане към ангажиментите, заложени в третия спасителен план, някои анализатори остават скептични, като предричат нестабилно управление.
Сириза победи на провелите се в неделя извънредни парламентарни избори – вторите за по-малко от 8 месеца. Партията на Ципрас получи 35,46% от гласовете и ще разполага със 145 места в новия парламент. Нейният главен конкурент, консервативната „Нова демокрация“ спечели 28,09% или 75 места. „Независими гърци“, коалиционен партньор в правителството, получи 3,69% и ще има 10 мандата. Така бъдещата управляваща коалиция ще разполага с крехко мнозинство от 155 депутати в 300-местния парламент. Източник: bgonair.bg/ БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети