Лидерът на КНСБ-Дупница: Поканихме кандидатите, към които има интерес от страна на организациите ни

DenNews.bg
17.09.2015
размер на текста:

Единствено партиите, към които има интерес от синдикалните ни организации получиха покана за диспута между кандидат-кметовете, организиран от КНСБ-Дупница. Това обясни местният синдикален лидер Тодорка Дамянова за DenNews.bg.
Както писахме, вчера в заседателната зала в общината се проведе среща между кандидат-кметове и кандидати за общински съветници от няколко политически партии и около 80 членове на КНСБ.
Проблемът дойде от там, че от няколко партии, между които Реформаторски блок, ГЕРБ и ОДБ, се оплакаха, че не са били поканени, а разбрали за организирания диспут от публикация на DenNews.bg от предходния ден.
„Реформаторския блок не бяха сред поканените. Обясних това и на Славчо Павлов, а поканата ни до ГЕРБ има входящ номер от 8 септември. Костадин Костадинов, наистина ми се обади след публикацията и помоли да бъде включен, така и стана. На 30 август на синдикално събрание решихме, че ще бъдат поканени 5 партии, към които има най-голям интерес от членовете на КНСБ. Трябваше да се съберем в рамките на 2 часа, нали си представяте колко време щеше да отнеме всички кандидати да се изкажат. Още повече по регламент предвиждахме по 6 минути, а кандидатите се разпростряха в 15 минути. А и къде можехме да съберем всички кандидати за кметове и съветници плюс нашите членове? Партиите да не се обиждат, но кои да бъдат поканени бе решено от членовете ни, още повече и към момента има партии, за които все още не се знае кои ще бъдат кандидатите им. В края на краищата това е синдикално мероприятие, а не политическа агитация. Нека всеки кандидат и партия си прави агитация, но да не замесва синдиката”, обясни Дамянова.
Тя обясни, че поканени са били присъстващите – ГЕРБ-Методи Чимев, АБВ-Даниела Ушатова, ЕНП-д-р Кирил Кирилов и Иван Ибришимов, издигнат от инициативен комитет с подкрепата на БСП. Разговори на по-късен етап са водени и с Атанас Янев, но той не се появи на дискусията. В последния момент след молба за участие от негова страна пред членовете на КНСБ се представи и Костадин Костадинов от ОДБ.


Ето какво още се казва в становище на председателя на РС на КНСБ – Дупница Тодорка Дамянова:

 

Част от идеята на дискусията е да помогнем на членовете на КНСБ да направят информиран избор, тъй като ние винаги сме призовавали нашите членове да участват активно в местния вот, за да определят бъдещето на регионалната ни общност. КНСБ е демократична организация, членовете са ни разноцветни, затова всеки ще гласува по съвест и със свободна воля. Към момента в община Дупница не работи Общинският тристранен съвет за социално сътрудничество.
Предложения за следващият мандат:
1. Да се разшири социалния диалог между ръководните органи в Общинска администрация и РС на КНСБ гр. Дупница, като се възобнови дейността на тристранния общински съвет с двата синдиката, работодателските организации и община Дупница.
2. Да се подпише споразумение за сътрудничество на община Дупница и РС на КНСБ – Дупница по въпроси касаещи политиките по заетостта, повишаване квалификацията на безработните лица, за по-добър живот на дупничани и др.

За Регионалния съвет на КНСБ - Дупница винаги е било приоритет изграждането на доверие и общи действия с кметовете и с всички органи на местното самоуправление.
За нас развитието на сътрудничеството с местната власт означава прилагане на ценностите на европейския социален модел и европейските стандарти в по-нататъшното развитие на демократичните процеси в общините от областта.
Положителен пример при колективно трудово договаряне е подписването на КТД за работещите в сферата на детско и училищно здравеопазване.
РС Дупница работи през последната година с община Дупница по проект на КНСБ ,,Шанс за работа 2015‘‘. Към днешна дата има подписани партньорски писма за съвместна дейност по проекта ,,Шанс за работа 2016“.
Проектът гарантира усвояване на компетенции и умения чрез комплексните обучения, което ще ускори преходът от безработица към заетост на безработните лица включени в него. Участието на безработните над 50 години и на младежи до 29 години в проекта осигурява достъп на лицата до пазара на труда чрез квалификация и преквалификация, адаптира потребностите им чрез комплекса от услуги и обучения, които им се предоставят.
Като синдикалисти ние си представяме, че в посочените сфери, колективното договаряне, механизма на партньорство и на социално сътрудничество, водят след себе си по-широки, по-устойчиви резултати.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети