Реформаторите в Дупница възмутени от безотговорното поведение в ОбС днес

DenNews.bg
14.09.2015
размер на текста:

И представителите на Реформаторския блок в Дупница излязоха с официална декларация за провалената днес сесия на Общински съвет-Дупница.
В блока в Дупница влизат две формации – България на гражданите с лидер Славчо Павлов и ДСБ с лидер Емануела Кацарска.

Ето пълния текст на декларацията без съкращения и редакция:

Реформаторски блок - Дупница изразява острото си възмущение и несъгласие от случващото се в Общински съвет - Дупница.
Свидетели сме на порочни политически практики от страна на едни и същи политически субекти, чийто действия нямат нищо общо с отговорността към хората и надпартийното мислене, когато се решават въпроси от огромно значение за цялото ни общество. Безотговорното поведение на "политици", които претендират за народното доверие, сведе до там нещата, че заради тяснопартийни и лични интереси беше унищожена възможността за сериозно финансово подпомагане на селата не само в Община Дупница но и в Община Бобов дол, в размер до 3 800 000 евро. Според нас, ролята на опозицията е коригираща по отношение на политиките прилагани от управляващите с цел защита на интересите на гражданите. В този смисъл подхода "контра на всяка цена" за нас е неприемлив. Не можем да разберем мотивите на БСП, ОДБ и други съветници, за бойкотиране на решението, най- малко по две причини:
1. Не виждаме основателни процедурни и политически аргументи. Най- вече създаването на този МИГ е в интерес на селските общности на Дупница, които до сега нямаха пряк достъп до финансови средства от Евро фондовете.
2. Създаването на този МИГ „Разметаница“, можеше да помогне за преодоляването на дисбаланса в развитието на общината, осигурявайки директно ресурс за развитие на инфраструктура и икономически дейности в обезлюдяващите и умиращи дупнишки села. В този контекст ни е любопитно: Какъв е довода на тези хора да лишат избирателите си от достъп до модерна ВИК, улична и комуникационна инфраструктура и до средства създаващи заетост и възраждащи българското земеделие? Странен е и синхронът между различните политически субекти , деклариращи различни политически ориентации. Важно е да кажем, че създаването на МИГ е елемент от изпълнението на специфична цел №3 от ОПР на Община Дупница 2014-2020 имаща отношение към постигане на ключовите мерки свързани с развитието на общината. ОПР е стратегическият документ за развитие на всяка община, с който трябва да се съобразява всяка местна власт за да получат необходимите средства от европейските фондове, независимо от партийната си принадлежност. Означава ли бойкотът, нежелание за подпомагане от Европейският съюз развитието на Община Дупница? Отказът да се гласува това решение означава загуба не по-малка от 2 000 000 лв. С това нещо ние категорично не можем да се съгласим и призоваваме цялата общественост да изрази своето възмущение от този пореден път, когато личния интерес на определени политици е в разрез с обществения такъв.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети