Великобритания вече има министър по бежанците

DenNews.bg
14.09.2015
размер на текста:

Великобритания вече има министър, който ще се занимава с 20 000 сирийски бежанци.
Кралица Елизабет Втора е одобрила назначаването на Ричард Харингтън, се казва в изявление от офиса на премиера Дейвид Камерън.
Решението идва, след като страната се съгласи да приеме големия брой имигранти.
Междувременно британският премиер Дейвид Камерън пристигна в Бейрут, за да види какво се случва със сирийските бежанци там.
"Великобритания е вече вторият по големина донор за бежански лагери в цялата тази криза. Тя помага по начини, по които много страни не го правят, като влага сериозни суми пари”, посочи Камерън.
По-рано този месец той обяви, че Великобритания ще предприеме още 20 000 сирийски бежанци на фона на нарастващия натиск в страната и чужбина за справяне с кризата. Страната е приютила около 5000 души от сирийския конфликт от началото му през 2011 г.

 

Междувременно вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел обяви днес прогноза, че страната очаква до 1 милион бежанци до края на годината.

 

"Много признаци подсказват, че тази година няма да приемем 800 000 бежанци, както предвиди министерството на вътрешните работи, а един милион", пише Габриел в писмо до членовете на Германската социалдемократическа партия, поместено на сайта на партията.

 

От днес Австрия въвежда по-строг граничен контрол,

 

заяви вицеканцлерът Райнхолд Митерленер на съвместна пресконференция с канцлера Файман. Освен това армията ще съдейства на полицията в контролирането на потока от мигранти, които пристигат предимно от Унгария, съобщи канцлерът Вернер Файман. Виена ще мобилизира 2200 души, които да се притекат на помощ на полицията. Те ще помагат в контрола по границите.
По-рано днес отново бе отворена магистралата между Унгария и Австрия, която пресича границата, обяви австрийската компания оператор, след като пътят беше затворен за кратко, предаде Ройтерс. Блокадата на шосе А4 край Никелсдорф е вдигната, но ако се появят хора на магистралата, полицията ще я затвори отново, предупреди АФСИНАГ в официалното си съобщение.
Всеки кръгъл час австрийската телевизия предава новини за ескалацията на проблемите, свързани с бежанската вълна, прииждаща в страната. По данни на полицейските служби се очаква днес Унгария да направи опит да придвижи и изведе от страната целия бежански поток, намиращ се в момента на територията й. По непотвърдени данни Унгария е разтурила бежанския лагер в Рьоске и към австро-унгарските гранични пунктове Никелсдорф и Хайлигенкройц се придвижват пеша или с автобуси около 60 000 души.
Струпването на хора по австрийската граница се увеличава с всеки изминал час. Очерталият се втори поток, който преминава австро-унгарската граница през граничния пунккт Хайлигенкройц ескалира. В момента там се намират 3000 души. "Новопристигналите с автобуси се увеличават с 500 души на час", заяви тази сутрин говорителят на полицията Гералд Колер.
"Очакваме днес да пристигнат около 10 000 души", поясни той. Междувременно полицията е поставила на граничния пункт ограничителни заграждения. "В момента просто спираме потока, защото не разполагаме с ресурси" и е невъзможно да се пропуснат нови хора. Но хората не се спират, а преминават няколко метра встрани, ситуацията ескалира", каза говорителят.
Междувременно са пристигнали полицейски подкрепления от другите австрийски провинции. Червеният кръст отправя апели по средствата за масова информация за набиране на доброволци, тъй като с наличния капацитет от доброволци е невъзможно да се овладее ситуацията.

 

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се събират извънредно в Брюксел,

 

за да обсъдят потърсят решения на бежанската криза. Засега обаче страните-членки се намират в задънена улица. Притокът от мигранти към Европа не стихва, а различията сред 28-те са толкова дълбоки, че е малко вероятно да се стигне до конкретни решения.
Няколко страни, най-вече Унгария, Чехия, Словакия и Румъния, отказват да приемат задължителни квоти за разпределяне на 120 000 бежанци. Без резултат завърши продължилата до късно през нощта в Брюксел среща на равнище експерти с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Заради рекордния приток на бежанци Германия стана първата страна от Шенгенското пространство, която поднови контрола по границите си.
„Бежанците трябва да разберат, че не могат просто да избират коя страна от Европейския съюз да ги защитава. Така ще бъде и когато влезе в сила Европейската система за разпределяне на мигрантите”, коментира вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер.
Чехия и Словакия също обявиха, че засилват контрола по границите си с Австрия и Унгария. На 15 септември Будапеща планира да затвори границата със Сърбия. Само в неделния ден на територията на Унгария са влезли рекорден брой мигранти - 5 809.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети