Експерти отговарят на съмненията по проекта за пари за селата пред комисиите на ОбС-Дупница днес

DenNews.bg
12.09.2015
размер на текста:

Експерти, включително и зам.-кметът на Бобов дол Детелина Борисова идват днес в Дупница, за да разясняват и отговарят на въпроси по по проекта, отваряща вратата към влизане на европейски пари – до 2 милиона евро, към селата, която бе отложена на сесия на Общински съвет. Отлагането, което стана по предложение на Костадин Костадинов от Обединения демократичен блок и с гласовете на съветниците с изключение на групата на ГЕРБ, предизвика гнева на кмета на Бистрица Васил Бански, които упрекна съветниците, че обричат селата на мизерия и спират развитието им. Няколко часа по-късно съветниците бяха скастрени и от кмета Методи Чимев, които поиска спешна сесия, за да не бъде изпуснат срока за внасяне на документите по проекта, включително решението на ОбС в земеделското министерство – 14 септември. Председателят на ОбС Станислав Павлов свика извънредна сесия за понеделник, денят на крайния срок, но поиска да бъде хвърлена светлина върху проекта и най-вече избора на фирмите.
Проектът по Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. е разработен в партньорство с местна инициативна група Разметаница–община Бобов дол. Това е и причината днес в Дупница да дойде и зам.-кметът на миньорската община.
Вчера Станислав Павлов опроверга страховете, че селата на Дупница ще загубят до 2 милиона евро, като обясни, че става дума само за 30 000 евро, необходими за изработване на стратегия, а освен това за кандидатстването може да се случи до 2020 година. Той обясни още, че първоначалният му подход на доверие към докладната се променил заради съмнения на други съветници. Той настоя да се обясни как са избрани фирмите, които ще изготвят стратегията, тъй като две от трите фирми били тясно свързани с ГЕРБ.
Така се стигна до днешните заседания на комисиите към ОбС, на които експерти подробно ще разяснят всички обстоятелства около проекта.
„Надявам се най-после виновниците за сегашната ситуация да проявят малко разум, както и умствени усилия, за да вникнат в подробностите на проекта. За тяхно успокоение още от сега искам да кажа това, което ще чуят утре и от експертите: Всички НПО-та, предприемачи, земеделски производители, които отговарят на критериите ще могат да се включат като абсолютно равноправни членове на местната инициативна група (МИГ), да разработват и печелят проекти и да дадат своя принос за развитието на населените си места”, каза зам.-кметът по европейските проекти на Дупница Красимир Георгиев, който коментира изявлението на Павлов.
„Убеден съм, че когато човек допусне грешка е нормално да си я признае и да предприеме действия, за да я поправи. Вместо това, г-н Павлов продължава да затъва в лъжи и оправдания, които издават, че нито е наясно със ситуацията и материята, нито пък показва воля, изключително важният проект за селата да бъде реализиран. Разбирам, че той се опитва да омаловажи вината на общинските съветници, които гласуваха за отлагането на докладната с изтъкнатия от него мотив, че община Дупница не губела целия проект, а само средствата, с които ще се пише стратегията. И че едва ли не Дупница и Бобов дол могат да финансират тази стратегия със собствени средства. Разбирам, че г-н Павлов с лека ръка е готов да харчи пари на данъкоплатците, но не мога да разбера как се разпорежда и с бюджета на съседната община Бобов дол”, коментира още Георгиев.
„Големият проблем е, че при такова поведение на общинските съветници от нашия ОбС, аз не виждам как партньорите ни от Бобов дол изобщо биха поели по пътя да реализираме съвместния проект. Колкото до желанието на Павлов и другите общински съветници гласували за отлагането на докладната да разсъждават кои неправителствени организации и предприемачи от селата следва на този етап да участват, отново ще кажа нещо, което заявявам няколко пъти. Към този момент в МИГ-а са такива които са заявили желанието си за участие, и които отговарят на критериите за допустимост. Държа да отбележа, това което и на сесията им обясних и кметове потвърдиха. За кратките срокове успяхме да направим каквото можем, за да достигне до повече хора. Кметовете по селата сами обикаляха и приканваха и на общественото обсъждане дойдоха няколко поканени от тях. Пак повтарям, че кметовете на селата бяха ангажирани, защото най-добре познават жителите си и това им го потвърдиха и на сесията. Тези членове нито ще решават еднолично как да изглежда стратегията, нито пък ще оценяват проектите, които ще се финансират. Това са елементарни истини, които за съжаление нито г-н Павлов, нито съучастниците му пожелаха да вникнат, а след като е разбрал за глупостта си, сега търси повод да се оправдава с коя фирма на кой била. И ако сега са 3 фирмите, дано да станат 333 от всички села”, каза още зам.-кметът.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети