В Румъния не простиха и на началник за борба с измамите, обвиниха го в корупция

DenNews.bg
10.09.2015
размер на текста:

И началникът на отдела за борба с измамите в приходната агенция на Румъния е поредният попаднал под ударите на закона. Прокуратурата е започнала криминално разследване срещу Ромео-Флорин Николае по обвинение в търговия с влияние и вземане на подкупи, за да помога на компания да укрива данъци.
Делото е поредното от знакови разследвания тази година, като последното бе арестът на кмета на Букурещ Сорин Опреску за корупция.
Прокуратурата заяви, че има "добре обосновани подозрения", че Ромео-Флорин Николае е получил 5000 евро от представител на фирма през 2010 г., докато е бил съветник към данъчната агенция ANAF.
След това данъчната агенция е намалила данъците на въпросната компания на 1.1 милиона леи (277 847 долара) от начално определените 13 милиона леи (3.29. млн долара).
Пристигайки в прокуратурата в град Плоещ, Николае заяви пред телевизионен канал, че е невинен. Приходната агенция е предложила на премиера да отстрани Николае от длъжност по време на разследването срещу него.
Данните на прокуратурата показват, че 1138 души са били осъдени за престъпления, свързани с корупция, миналата година в сравнение с 1051 година по-рано. Обвиняемите включват министри, депутати, кметове, ръководители на държавни фирми и магистрати.
Усилията на Румъния в борбата с корупцията са често хвалени от Брюксел. ЕС държи под специален надзор съдебната система на страната и няма да допусне влизането й в шенгенската зона, докато не се подобри нейната ефективност, коментира "Ройтерс". Източник: dnevnik.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети