Дания затвори пътните си връзки с Германия заради бежанците

DenNews.bg
10.09.2015
размер на текста:

Полицията в Дания затвори магистралните и железопътни връзки с Германия в сряда в опит да спре потока от бежанци на север към Швеция, предаде "Ройтерс". Около 300 бежанци, включително деца, са се опитали да използват магистрала, за да стигнат до Швеция.
"Опитваме се да говорим с тях и да им кажем, че е наистина лоша идея да се ходи по магистрала", заяви говорител на полицията.
Полицията също така поиска от държавната железопътна компания да се спре всички влакове между Германия и Дания до второ нареждане.
Полицията каза, че в град Рьодби около 200 човека са отказали да слязат от два влака или да бъдат отведени в приемателни центрове, като вместо това са поискали да продължат към Швеция, където имат роднини или приятели.
"Знаем, че те искат да стигнат до Швеция, но не можем да позволим това. Така че, в момента очакваме да започнем диалог с тях", заявиха от полицията
Германия и Швеция са сред най-предпочитаните дестинации за кандидатите за убежище, а Дания въвежда по-строги ограничения през последните години.
Датският парламент одобри миналата седмица решение за намаляване на социалните помощи за новопристигнали бежанци като част от усилията на правителството да направи Дания по-малко привлекателна за кандидатите за убежище.
Датските власти казват, че мигрантите ще бъдат регистрирани или връщани в Германия.
По данни на полицията около 30 човека са се втурнали да слизат от един от влаковете в Рьодби, но ситуацията е била овладяна.
Австрийските власти също затвориха в сряда вечерта път в източната част на страната заради бежанци.
Трафикът бе спрян заради група от около 800 души от Сирия, които се били отправили от Унгария към Виена. Още до края на деня се очакваше те да бъдат изпратени с влак в австрийската столица, откъдето ще могат да продължат за Германия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети