Посрещнахме чудотворна икона на св. Пантелеймон в Дупница

DenNews.bg
01.09.2015
размер на текста:

Чудотворната икона на свети Пантелеймон бе посрещната тържествено в Дупница днес.
Вярващи се стекоха на централния площад „Свобода”, където бе отслужен молебен, а след това с литийно шествие светинята бе пренесена в централния храм „Св. Георги Победоносец”.
Иконата на св. Пантелеймон, която се съхранява в старинен храм, носещ името на светеца в двора на Видинска митрополия, ще остана за поклонение в Дупница до събота, 5 септември. Чудотворните икони не се докосват с ръка, а само с устни или памуче, което след това се съхранява.
Посещението на иконата е по случай 120 г. от освещаването на централния храм на Дупница и началото на новата църковна година, което отбелязваме днес, 1 септември.
Чудодейната икона е донесена в храма във Видин през 17-и век, обковът й е направен през 1884 г.


Посещението на чудотворната икона е организирано от архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, а за успеха на преговорите е помогнал и йеромонах Максим, който е родом от Дупнишко, а в момента служи във Видинска епархия.
Св. Пантелеймон е закрилник на лекарите и акушерите. Живял е през 3-4 век в Никомедия (днес Измит). Роден като езичник и носел името Пантолеон – „лъв във всичко", след като приема християнството приема името Пантелеймон – „всемилостив”. Той е един от Четиринадесетте свети помощници.
Учил се на медицина при известния за времето си лекар Ефросин, след което лекува и разпространява християнската вяра. Заради отказа му се кланя на езическите богове е убит по по заповед на Максимиан след страшни мъчения. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.
Част от мощите на св. Пантелеймон се пазят в руския манастир "Свети Пантелеймон" в Света гора. Българската църква почита паметта му на 27 юли (9 август по стар стил). Великомъченик Пантелеймон е почитан от Православната и Римокатолическата църква.
Това е второ посещение на чудотворна икона в Дупница тази година. През месец май хиляди от региона и страната се поклониха пред „Св. Богородица Милваща”, която също се пази във Видинска митрополия.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети