Наши моряци бедстват в Испания

DenNews.bg
07.08.2015
размер на текста:

На пристанище в Испания се намира кораб с бедстващи български моряци. Близки на екипажа сигнализираха, че сънародниците ни са оставени без храна и пари повече от седмица, съобщи bTV.
Моряците са на борда на товарния кораб „Просперити”, който плава под молдовски флаг с гръцки оператор. Изпратени са от варненска корабна агенция с крайна точка Апенините. В момента се намират на испанското пристанище Алхесирас.
"От два месеца - откакто са се качили, не им е плащано и не се знае дали въобще ще им бъде платено. Хората са притеснени, корабът е арестуван, няма провизии, няма вода, няма агент, т.к. на стария агент не му е платено и той се е отказал и корабът е изоставен и бедстващ”, обясни Иво Гъдев, син на главния механик на кораба.
Управителят на фирмата обяви, че не знае защо корабът е задържан. Той заяви, че на борда му се намират 8 българи, които имат вода и храна до понеделник, а по-късно днес ще им доставят допълнителни провизии. „Да, наистина има закъснение на заплатите. То е от 7 дни. Вчера сме изпратили нота на корабособственика и компанията, която оперира. Тя е гръцка компания. Те се оправдаваха, около седмица се оправдават със ситуацията около банките”, заяви Димитър Бонев, управител на фирмата екипажен оператор.
На борда на кораба имало товар, който трябва да бъде доставен в Италия. „Най-вероятно ние ще арестуваме кораба. И то ще се случи днес или утре, защото не само моряците имат да взимат средства, но и компанията”, каза още Бонев.
„Има и боледуващи на борда, които имат нужда или да бъдат евакуирани, или по някакъв начин да им бъде помогнато, това са европейски граждани, които бедстват там”, допълни и Иво Гъдев.
Гръцката компания е дала уверения, че до понеделник „Просперити” ще тръгне по направление, а българската фирма ще получи плащанията си.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети