Света вода цери болни в Сапарева баня и Бобов дол

DenNews.bg
06.08.2015
размер на текста:

Извори със света вода церят болни в общините Сапарева баня и Бобов дол. За чудодейния ефект свидетелстват местни хора, както и вярващи от цялата страна, потърсили спасение в кристално бистрата  течност.


Оброчището Света вода се намира в южния край на Сапарева баня и представлява извор, разположен под голяма скала. До 1957 г. течността е извирала постояно, но след първите сондажи, когато се пускат минералните извори, внезапно пресъхва. Явно има връзка между двете събития, въпреки че "живата" вода е коренно различна по химически състав и температура от минералната. Интересно е, че не спира завинаги, а през определено време отново потича - и така до днес. Сапаревобанци са категорични, че прозрачната течност е лековита. Затова всеки, който измие лицето си с нея, трябва да остави пари за здраве.

 

Изворът Света вода е бил предпочитано място за отдих на народния лечител Петър Димков. Това споделя в спомените си роденият в Сапарева баня о.р.полк.Славчо Стойков. "От детските си години помня, че хората, отивайки при извора, откъсваха конец от дрехите си (обикновено червен) и го слагаха върху лесковите храсти, надвиснали над кладенчето. След това плискаха очите си и хвърляха в извора дребна монета, а друг път оставяха китка здравец на малкия иконостас, поставен наблизо. Чичо Петър (Димков) сядаше встрани от извора под големите борове и обичаше да наблюдава хората, които идваха", разказва Стойков.


Жителите на община Бобов дол също се гордеят с извор на име Света вода. Вълшебното място се намира на километър и половина западно от село Голяма Фуча, в подножието на връх Колош. Изворчето блика от основата на вековен бук. Местното население вярва, че водата е лековита, като по-специално помага за изцеление на очни болести. Изворът се намира в близост до местността Манастиро, затова се предполага, че в миналото е бил манастирско аязмо.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети