Ченгетата от „Сигма“ на съд за подкупи

DenNews.bg
04.08.2015
размер на текста:

Специализирана прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу 7 полицаи от Моторизираната група за бързо реагиране "Сигма" към "Охранителна полиция"-СДВР - участници в организирана престъпна група, създадена с цел приемане на подкупи.
На съд е предаден ръководителят на групата Ивайло Василев, бивш директор на "Сигма". Като обвиняеми са привлечени още Георги Божилов – старши полицай, Йордан Джогански – командир на отделение, Филип Макавейски – старши полицай, Владислав Николов – полицейски инспектор, Стойко Методиев – командир на отделение и Любомир Любомиров – старши полицай.
Според обвинението създаването на престъпната структура е организирано лично от Ивайло Василев през декември 2012 г. Тогава Василев излага намеренията си за бърза и лесна печалба пред подчинения си Георги Божилов. Божилов приема не само заради възможността за допълнителен доход, но и заради обещано покровителство от страна на директора. Дни по-късно участие в групата е предложено и на останалите бъдещи участници в нея, даден им е и срок за потвърждение – 1 януари 2013 г. От този ден групата започва реалната си дейност.
До 30 юли 2014 г., когато участниците са задържани, командирът Василев определял за тях маршрути, по които се извършват много нарушения на Закона за движение по пътищата и им давал по телефона указания в кой момент да действат. А именно – да спират нарушители и да ги подбуждат към подкуп, вместо да им бъдат съставени актове или фишове. Така в рамките на едно дежурство един екип "изкарвал" между 200 и 400 лв. От "изкараното" всеки от групата плащал на Василев "месечна такса" от 150 до 400 лв. в зависимост от маршрута, както и "такса-дежурство" от 20 до 50 лв. В случаите, когато водачи подавали жалби за искани подкупи от участници в групата, Василев съдействал те да останат без последствия.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети