Хлябът ще поскъпне, закани се бизнесът

DenNews.bg
04.08.2015
размер на текста:

Повишението на цената на хляба е неизбежно, обявиха от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
За една малка пекарна в София добрата новина е, че от 1 август цената на електричеството остава същата, защото бизнесът е малък, купува ток от енергото, а тези тарифи се измениха незначително. При големите обаче, които пазаруват от свободния пазар, промяна има и тя е нагоре.
Дори някои дребни неща като опаковките за хляба, могат да покачат цената на крайния продукт, категорични са производители. "Това увеличение на тока може да е 1/10 от стотинката, но когато един производител ползва стотици хиляди пликове годишно 1/10 от стотинката вече става една много сериозна сума", посочва като пример Иво Жеков, управител на предприятие за производство на опаковки.
Неизбежно е, че ще има повишение на разходите, смятат икономистите. Невинаги е добър вариант обаче бизнесът да ги компенсира с цената на стоките.
„Ако в сектора има голяма конкуренция, това не е най-добрият вариант за една фирма Така че може да се прибегне до съкращаване на разходи, намаляване на инвестиции”, коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети