Унгария пусна мигрантите към Германия и Австрия

DenNews.bg
31.08.2015
размер на текста:

Унгария започна извозването на стотици мигранти с влакове за Германия и Австрия. В последните дни хората спят и живеят на Източната жп гара в Будапеща, но от днес започва транспортирането им.
Държавната телевизия М1 обяви, че на композициите ще бъдат допуснати всички, които имат валидни лични и транспортни документи.
Във влаковете има унгарски и австрийски полицаи, като настаняването по вагоните минава спокойно.
По-рано днес Будапеща отправи официално искане Германия да изчисти правните въпроси по отношение на пътуването на нелегални имигранти вътре в Шенген. Според правилата на безвизовото пространство, придвижването за тях е възможно само с валидна виза от страната, която се явява крайна точка и това стана една от причините за струпването на хора в Будапеща, която е първата шенгенска страна по пътя на мигрантите.
Берлин отговори на запитването, като правителствени представители подчертаха, че няма „специални влакове” от Унгария за Германия и според законодателството на ЕС имигрантите трябва да се регистрират на унгарска територия и да търсят убежище там.
Отново днес австрийските власти задържаха 200 чужденци и петима каналджии на границата си. Страната въведе засилен граничен контрол, но вътрешният министър Йохана Микъл-Лайтнер подчерта, че не се нарушават правилата на Шенген.
Източник: btvnews.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети