Убиецът на Вероника иска да бъде съден по съкратената процедура

DenNews.bg
31.08.2015
размер на текста:

Обвиняемият за убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова, иска процесът срещу него да е по съкратената процедура. Делото срещу 40-годишния Илиян Здравков е насрочено за 14 и 15 септември в Окръжния съд във Велико Търново. Молбата на рецидивиста за съкратено съдебно следствие е депозирана от служебния му защитник още, преди да бъде внесен обвинителният акт в съда.
Ако магистратите уважат искането на подсъдимия, в съдебна зала няма да бъдат разпитвани свидетели и вещи лица. Ще бъдат приети всички доказателства, събрани по време на разследването, което приключи за четири месеца и са описани в обвинителния акт на Окръжната прокуратура. Това обаче означава, че и наказанието на извършителят ще бъде по-леко.
Семейството на убитото момиче, пък ще предяви иск за 200 000 лв. кръвнина. Почернените близки ще бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци.
Илиян Здравков ще отговаря пред съда за това, че на 28 февруари тази година, в района на жп гарата във Велико Търново е нападнал 23-годишната студентка Вероника Здравкова, откраднал е дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв. След грабежа криминално проявеният мъж е убил момичето с няколко удара с брадва по главата, става ясно от обвинителния акт. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив - Илиян Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи. Последното си наказание криминално проявеният изтърпял в затвора в Ловеч на 6 януари т.г.
В хода на разследването Здравков е направил пълни самопризнания. Разпитани са 24 свидетели, 18 вещи лица са изготвили експертизи, открити и иззети са множество веществени доказателства. Илиян Здравков е с мярка за неотклонение „задържане под стража".
От няколко дни в социалните мрежи граждани призовават за протест пред съдебната палата по време на делото. Те настояват за налагане на най-тежкото наказание на извършителят на зверството- доживотен затвор.
Студентката Вероника бе убита на 28 февруари край жп гарата във Велико Търново. Източник: Дарик

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети