Шефът на КЕВР: Няма да хвърля оставка

DenNews.bg
03.08.2015
размер на текста:

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов няма да подаде оставка. – той заяви това в интервю за Нова телевизия, след като бизнесът и синдикатите поискаха вчера оставката му заради новите цени на тока.
"Няма да си подам оставката, защото при всички взети решения сме спазили закона. Решенията са прозрачни, справедливи и публични и всеки може да се запознае с тях на сайта на комисията”, категоричен е Иванов.

"Не съм на този пост, за да правя кариера или да се харесам на когото и да било, а за да защитавам обществените интереси. КЕВР отказва да защитава корпоративни интереси на една определена част от потребителите”, допълни той.
Относно добавката "задължение към обществото" (която с промените, които влязоха в сила от 1 август, става еднаква за битови и стопански потребители - 37,90 лева, вместо досегашните 18,93 лв за индустрията и 53 лв за бита), Иванов коментира, че тя наистина е висока, но това е така, защото в резултат на тежки управленски грешки, НЕК е доведена до финансова катастрофа с милиарди задължения.

"Ние търсим възможност не само бизнесът, но и българските граждани да бъдат равнопоставени. Вноските, които трябва да правят електропроизводствените дружества, налага рязка реорганизация и оптимално намаляване на кражбите. В противен случай в края на годината те няма да са конкурентоспособни на енергийната борса", обясни Иван Иванов.
Шефът на КЕВР защити думите си, че бизнесът „безпардонно и брутално” защитава своите интереси с това, че той непрекъснато плаши с протести. Според него се прикриват други причини, с които се иска увеличаване цената на стоките.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети