„Гражданска отговорност” ще е по-скъпа за шофьорите с нарушения

DenNews.bg
28.08.2015
размер на текста:

„Гражданска отговорност” ще зависи от това дали шофьорът има нарушения. Догодина се очаква да заработи системата „BONUS-MALUS”, която ще обединява данните за щетите, причинени от шофьорите, на всички компании в бранша, съобщи Нова телевизия.
Повече нарушения на пътя – по-скъпа задължителна застраховка. Това е един от вариантите, които застрахователите обсъждат за определяне на стойността на полицата от 2016-а. Друг вариант е застраховката да е по-скъпа за хулиганите и по-евтина за коректните на пътя, независимо от броя на нарушенията. Застрахователите още обсъждат каква да е формулата.
Възможно е обаче нарушителите да плащат повече с между 50% и 20-30 пъти.
За да се осъществи идеята застрахователите трябва да обединят информацията си за статуса на шофьорите, защото иначе местейки се от компания в компания джигитите успяват да прикриват нарушенията си от застрахователите и да плащат по-евтина полица. Затова вече е започнало свързване на системите - от средата на годината застрахователите вече подават данните за произшествията на клиентите си към Гаранционния фонд. Така когато всички застрахователи знаят, че един водач е рисков, ще му предлагат по-висока цена на „Гражданската отговорност”.
Вече ще се отчита всяко произшествие по вина на водача, което ще влияе на неговия рисков профил, респективно на това да плаща в бъдеще по-високи цени.
Така към сегашните критерии като стаж на водача, регион на регистрация и възраст на автомобила, ще се прибави и досието на шофьора на пътя.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети