Двама журналисти с белезници за изнудване на краля на Мароко

DenNews.bg
28.08.2015
размер на текста:

Двама френски журналисти са арестувани вчера в Париж по подозрение, че са изнудвали краля на Мароко Мохамед VІ, за да не публикуват книга с компрометираща информация, съобщават френските медии.
Според адвокат на краля аферата е започнала на 23 юли, когато единият журналист - Ерик Лоран, се свързал със секретариата на двореца в Рабат и съобщил, че предстои публикуването на полемична книга, съдържаща „важни неща”.
Представител на двореца се среща малко след това в Париж с Лоран, който заявява, че заедно с журналистката Катрин Грасие подготвя компрометираща двореца книга и иска 3 млн. евро, за да не я публикуват.
Кралският представител решава да подаде жалба до парижката прокуратура. Следва организирането на втора среща, наблюдавана и подслушвана от полицията. На нея Лоран трябва да повтори предложението.
На третата среща, насрочена вчера в парижки ресторант, идват и двамата журналисти. Подписват договор и получават депозит от 80 000 евро според разказа на адвоката пред „Монд”. Лоран и Грасие са арестувани на излизане от срещата.
Ден по-рано френският съд образува дело за опит за изнудване.
Адвокатът на мароканския двор допуска опит за манипулация от страна на терористи – твърдение, което защитникът на двамата журналисти отхвърля и смята за много сериозно.
Лоран и Грасие са съавтори на силно критична книга за Мохамед VІ, публикувана през 2012 г. под заглавието „Кралят-хищник”. От издателството им потвърждават, че двамата имат договор за нова книга, която трябва за излезе в началото на следващата година.
Никола Бо, колега на Катрин Грасие и съавтор заедно с нея на няколко книги коментира пред Франс прес, че е шокиран и добавя, че тя няма профил на престъпник.
Ерик Лоран от своя страна е автор на няколко разследвания, издадени в книги, както и на книга с интервюта с бившия марокански крал Хасан ІІ, баща на Мохамед VІ. Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети