13 бездомни кучета са осиновени от началото на годината в Дупница, 9 са умъртвени

DenNews.bg
27.08.2015
размер на текста:

Тази красавица ще бъде евтанизирана, ако не се намери осиновител, който да поеме операцията и отглеждането й.

13 бездомни кучета са осиновени от приюта в Дупница от началото на годината, а девет са били умъртвени за същия период, обясни днес ветеринарният лекар д-р Ангелов.
В момента деветте клетки са препълнени. Шест кучета са били приспани и прибрани при зрелищна акция на централния площад вчера. Тази сутрин две от тях са кастрирани, а четири чакат да бъдат оперирани, като са в една клетка.
 

Кучетата са по няколко в клетка, като повечето са прибрани от селата Самораново и Джерман, между тях има здрави и доскоро отглеждани от хора.

 

Вече в приюта ще се влиза само след разрешение от общината, въпреки че има посочени часове за посещения – от 10 до 12:30 часа.

 

Това обясни екологът на община Дупница Даниела Борисова. Решението е взето вчера, „защото тук идват природозащитници и всякакви и пречат на работата”, обясни тя. Кой и как пречи обаче не стана ясно.
Борисова не вижда нищо нередно в проведената вчера посред бял ден акция по залавяне чрез изстрелване на стрелички с упойка акция, въпреки че на площада към момента е имало хора и деца.
Акцията била извънредна, защото предишната вечер са получени два сигнала по телефона за няколко кучета, образували глутница заради женска. Същата информация Борисова получила и от нейни „приближени”, тя самата също ставала свидетел на „пищящи от ужас” деца и възрастни.
По принцип ловецът и помощниците му се стремят да залавят кучета сутрин рано, когато няма хора, за да не се стигне до инциденти. Според Борисова ловецът Георги Ценев е професионалист и до момента не е допускал грешки и инциденти при залавянето на кучета.


След като бъдат прибрани, кучетата биват кастрирани, а след престой от 14 дни, ако не се появи осиновител, биват връщани от местата, от които са прибрани.

 

Заловените на площада кучета ще бъдат върнати в някой жилищен квартал.
Д-р Ангелов увери, че при пристигането в приюта кучетата се къпят за външно обезпаразитяване, а при кастрацията се обезпаразитяват и вътрешно. Освен това им се поставя ваксина – само срещу бяс. Ако се установи някакво хронично заболяване или тежка травма кучетата биват евтанизирани. В момента обаче в приюта има голямо овчарско куче, отглеждано до скоро от стопани в село Джерман. То е с изпадане на ректума, ако не се появи осиновител, който да поеме лечението му и отглеждането му, то ще бъде евтанизирано, въпреки че това състояние би могло да бъде коригирано с операция.
При прибиране на куче, за което се смята, че е агресивно то подлежи на наблюдение и след кастрацията, за да се види дали ще има промяна в поведението.
Според д-р Ангелов към момента няма евтанизирано куче, заради проявена агресия, а само преди дни от приюта било осиновено такова куче.

 

Протоколите за евтаназия се подписват само от тримата служители на приюта,

 

обясни д-р Ангелов, като отрече, че по закон и общинската наредба това трябва да става само след полагането на подпис и съгласие и от неправителствена организация.
Намерение за разширение на клетките и увеличаване на броя им на 20 имали от община Дупница, обясни още Борисова. Като това намерение би трябвало да се реализира в обозримото бъдеще.

 

Няма санкционирани стопани, които нарочно пускат кучетата си когато са разгонени – основната причина за неспадащият брой на бездомни кучета, макар кастрирането и осиновяването.

 

Всъщност точно такива кучета са способни да демонстрират по-дръзко към човека поведение, но няма санкционирани стопани, „защото никой не ни се е обадил да каже – ето този си пуска кучето”, обясни Борисова.

 

Отново публикуваме снимки на кучетата в приюта. Това са само част от тях

 

Ако желаете да осиновите куче трябва да отидете в приюта във времето за посещение, а след кастрация и попълване на документи за осиновяване, избраното куче ще ви бъде предадено. В приюта има и породисти кучета, изоставени или изхвърлени, има такива, които и без порода са социални и биха били прекрасни домашни любимци или пазачи.


DenNews.bg призовава за спокойно и цивилизовано отношение към бездомните животни! Осиновявайки бездомниче, вие спасявате живот и намирате верен и добър приятел!

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети