Автомати и шипове по границата ни с Македония в очакване на бежанци

DenNews.bg
26.08.2015
размер на текста:

Въоръжени с автомати войници, военна техника и килим от шипове вече е разположен на границата ни с Македония, заради все по засилващата се бежанска вълна към Балканите и Европа.
25 военнослужещи са включени в помощ на Гранична полиция в опазването на западната ни граница. Военна част е разположена на метри преди “Гюешево” и включва джип “Хамър” с картечар отгоре. Въоръжени с автомати войници обхождат границата. Поставени са и шипове за спиране на автомобили. Военно присъствие има и на граничните пунктове-”Станке Лисичково” край Благоевград и “Златарево”-Петрич.
Включването на военните в опазване на границата бе решено на срещата в петък във вътрешното министерство между министър Румяна Бъчварова, шефа на военното разузнаване Йордан Бакалов, премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.
По официална информация от българските институции потоците бежанци, които заливат Турция, Гърция, Италия, Македония, сякаш заобикалят България.
Преди дни обаче сръбският външен министър Дачич предположи, че оградата, която Унагрия строи по границата със Сърбия ще пренасочи бежанската вълна през Хърватия и България.

Хиляди имигранти пресякоха Сърбия с автобуси и влакове и са на унгарската граница. Не се съобщава за напрежение, въпреки антиимигрантските изказвания на унгарски политици.
Според международното право Унгария няма основания да откаже убежище на бежанци от държави, в които има война, политически или религиозни репресии.
Наскоро обаче правителството прокара закон, с който се опитва да заобиколи европейското законодателство. Унгария вече строи и дълга над 170 километра ограда по границата със Сърбия.
Брюксел и съседните страни критикуват идеята, а дори в Унгария се чуват гласове, че охраната на такава дълга ограда е непосилна задача. Повечето имигранти са готови да рискуват с преминаването ѝ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети