Италия спаси 4700 бедстващи бежанци в Средиземно море за два дни

DenNews.bg
24.08.2015
размер на текста:

Около 4700 бежанци от Африка са спасени в Средиземно море за два дни от италианските власти. В събота бреговата охрана на Ботуша получила сигнал за 18 бедстващи плавателни съда, от които 14 надуваеми лодки. Тогава са спасени около 4400 нелегални имигранти, бедствали край бреговете на Либия. Още 300 са спасените бежанци в неделя. В спасителната операция са участвали най малко 7 кораба.
Според показанията на някои от 432-мата спасени от един кораб, те са платили по 2000 евро на контрабандистите за пътуването от Египет до Италия. Този кораб е бил претоварен 10 пъти повече, отколкото е можел да поеме. Част от пътниците са били наблъскани в трюма и трябвало да плащат допълнително, ако искат да излязат на въздух.
Спасителната операция отприщи остри критики в Италия срещу премиера Матео Ренци. Сенаторът Маурицио Гаспари от партията Форца Италия на Силвио Берлускони, заяви, че страната върши работата на трафикантите. Лидерът на Северната лига, противник на имиграцията, призова властите да изпращат нелегалните имигранти на изоставените италиански петролни платформи край бреговете на Либия. „Помагайте им, спасявайте ги, погрижете се за тях, но не ги оставяйте да стигнат до бреговете ни”, е написал Матео Салвини на страницата във Facebook.
Повече от 104 000 мигранти от Африка, Близкия Изток и Южна Азия са стигнали до италианските пристанища на Средиземно море от началото на годината. Близо 135 000 са влезли по вода в Гърция. Над 2300 са загиналите при корабокрушения.
В събота полицията в Палермо съобщи, че е арестувала шестима египтяни, заподозрени, че са контрабандисти на хора. Те са били на борда на претоварен с иигранти кораб. Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети