Кореите пак настръхнаха една срещу друга, мобилизират армиите си

DenNews.bg
21.08.2015
размер на текста:

Отношенията между Южна и Северна Корея отново са изострени, като напрежението доведе до закани за мобилизиране на армиите на двете съседни държави. Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун заповяда пълна бойна готовност, на което последва предупреждение от Южна Корея, че ще отговори с жестоко възмездие на всяка атака от Пхенян.
Министърът на отбраната в Южна Корея Хан Мин Гу е наредил на въоръжените сили „да реагират решително” на действията на КНДР, съобщава военното министерство, цитирано от руски медии.
Поводът за ескалацията са високоговорителите, поставени от Южна Корея на границата със Северна Корея, както и започналите в понеделник съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ. Пхенян нарече маневрите репетиция за нахлуване и заплаши САЩ със "силен военен отговор".
Вчера двете държави са си разменили артилерийски удари. Няма данни за жертви.
За пръв път от 11 години насам Сеул включи високоговорителите, по които се излъчват пропагандни послания, след като двама южнокорейски войници бяха ранени от мина в демилитаризираната зона на границата. Според Южна Корея отговорността за това носи Пхенян.
След края на Корейската война (1950-1953 г.) не е подписан мирен договор и двете страни досега се намират в състояние на война. Източик: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети